ZAJEDNIČKIM SNAGAMA OBRANJEN STRMEC
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić

Nakon obilnog kišnog tjedna u subotu je pojačan nadzor nad kanalom Rakovica koja prolazi kroz Strmec te osluškujući vijesti sa samoborskog kraja poglavito Medsava i Vrbovca gdje je Sava uvijek prijetnja u takovim situacijama. Vodostaj Rakovice u subotu bio je u blagom porastu ali ne tako kritično.
Pierce CAFS. Pierce CAFS.

U ranim nedjeljnim jutarnjim satima alarmirana su sva četiri vatrogasna društva sa područja VZG Sveta Nedelja (Strmec, Rakitje, Kerestinec i Sveta Nedelja ) te se pristupilo postavljanju zečjih nasipa na ugrožena područja u Mjestu Strmec. Najkritičnije je bilo u zaseoku Prelci gdje je zečjim nasipom odvojen zaseok u dva dijela radi protoka kanala.Svaka minuta je bila dragocjena jer je kanal na očigled rastao velikom brzinom.Paralelno sa izgradnjom tog nasipa branili su se zaseoci Zlodi i Lovasići .

Image and video hosting by TinyPic

Koliko je situacija bila teška govori podatak da su u pomoć pristigli vatrogasci VZG Jastrebarsko, Stupnika i Pisarovine. Apel za pomoć upućena je preko lokalnog medija pa je došlo nekolicina mještana susjednog Brezja. U stalnom očekivanju vijesti o vodostaju Save kod Jesenica u Sloveniji i Podsusedu vatrogasci su se borili sa stalnim porastom vode ali na kraju su ipak pobijedili. Nasipi su izdržali i očuvao se branjeni teritorij.

U posjet kriznom području došao je i župan zagrebačke županije g.Stjepan Kožić sa suradnicima te županijski zapovjednik g.Josip Novosel koji su čestitali vatrogascima na požrtvovnosti u spašavanju. Danas dan kasnije kada je voda u kanalu u vidnom opadanju pristupilo se ispumpavanju podrumskih stanova i podruma gdje je to moguće a nakon toga će se utvrditi šteta nastala ovom elementarnom nepogodom.

Vatrogasna zajednica grada Sveta Nedelja ovim putem zahvaljuje svim vatrogascima sa svetonedeljskog područja a velike Zahvale upućuje kolegama iz VZG Jastrebarsko, Stupnika i Pisarovine na nesebičnoj pomoći u borbi sa vodenom stihijom. Stotinu vatrogasaca potpomognuti lokalnim i okolnim stanovništvom odoljelo je čudi prirode.

20.09.2010. ...15:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters