SVEČANO OBILJEŽENA 85. OBLJETNICA DVD-a POZNANOVEC
[ # ]

POZNANOVEC
Piše: Željko Odak

U subotu 04. rujna 2010. godine održana je svečanost osamdeset pete obljetnice djelovanja i osnivanja DVD-a Poznanovec , a pod pokroviteljstvom Općine Bedekovčina. Na svečanoj sjednici nazočili su ugledni gosti predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice mr Ante Sanader, predsjednik VZKZŽ Ivica Glas, predsjednik VZO Bedekovčina Željko Odak i zapovjednik Janko Buzjak , predsjednik VZO Zlatara Vladimir Juriša , Sonja Borovčak dožupanica Krapinsko zagorske županije, Rajko Vidiček Načelnik općine Bedekovčina i predstavnici DVD-a Bedekovčina, Brestovec Orehovički, Orehovica,Kebel. Mače , Selnica, Zlatar Bistrica, Zabok , Zlatar , Sveti Ivan Žabno , gospodarstvenici , a uvod u skupštinu dala je Limena glazba DVD-a Mače. Riječi dobrodošlice je izrekao predsjednik DVD-a Poznanovec Franjo Habulin.

Image and video hosting by TinyPic

Zamjenik predsjednika Stjepan Hrvoj je izvijestio u povijesnom putu društva. Naveo je da je vatrogastvo u Poznanovcu započelo inicijativom Dragutina Kunića 30. kolovoza 1925. godine a da je osnovano po odobrenju seoskog poglavara Grada Zlatara 13. rujna 1925. godine , a za prvog predsjednika izabran je gosp. Nikola Ritter . Značajne godine koje je nužno naglasiti su 1926. kupovina vatrogasne štrcaljke, 1928. godina kada je Greta Ritter darovala društvu zemlju za izgradnju spremišta i kada započinje gradnja koja traje do 1929. godine. Nakon prve faze 1935. godine Ritteri daruju još zemlje na kojoj se dograđuje vatrogasni dom. Gospodin Rukljač 1936 godine daruje društvu motornu pumpu DKV.

Za vrijeme rata dom je zapaljen i propada, obnavlja se 1960 godine i izgrađuju društvene prostorije. Godine 1975 društvo dobiva kombi vozilo i vatrogasnu štrcaljku ziegler. Od 1980 do 1985 godine društvo obnavlja vatogasni dom. No reklo bi se da društvo vezano za nabavku opreme doživljava procvat nakon ustrojstva Općine Bedekovčina i Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina, tako da se 2000. godine uređuje i asfaltira okoliš doma, a 2005. godine kreditnim sredstvima Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina, namjenjenim za financiranje društva i mještana , koji su uvijek bili uz svoje vatrogasce, kupilo malo navalno vozilo s visokotlačnom pumpom i rezervoarom od 1000 l vode . Društvo je također opremljeno kompletnom osobnom zaštitnom opremom za vatrogasce.

Image and video hosting by TinyPic

I dan 04. rujan 2010. godine biti će zapisan velikim slovima u povijesti DVD-a Poznanovec . Predsjednik Franjo Habulin je od predsjednika vatrogasne zajednice općine Bedekovčina Željka Odaka, dobio ključeve novog vatrogasnog kombi vozila kupljenog na leasing iz sredstava za rad društva.Ovom prigodom Društvo je primilo čestitke i prigodne poklone od uzvanika uglednih gostiju na čelu s predsjednikom HVZ-a mr Antom Sanaderom, kao i prijateljskih DVD-a.

Za rad u vatrogastvu vatrogasnim odlikovanjima :srebrena plamenica su odlikovani : Branko Potočki i Stjepan Horvat
srebrnom medaljom je odlikovan : Veljko Hajduk, brončanom plamenicom su odlikovani:Josip Šantak, Alojz Šaronja , Nikola Šaronja, Željko Benčić,Ivica Bajza Meniga, brončanom medaljom su odlikovani: Branko Benčić,Stjepan Kralj, Ivan Kralj, Ivan Hrvoj i Davorin Rukljač.

Zvanja počasni vatrogasni časnik dobili su: Franjo Habulin, Darko Ban i Ivan Skozrit.Društvo je podijelilo i priznanje i zahvalnice zaslužnim i dugogodišnjim članovima kip sv. Florijana Antunu Kefi Novoselu , a statue plamenice Vilimu Habulin, Josipu Benčić, Franji Kralj Josipu Hrvoju i Stjepanu Lukić Habulin, kao i zahvalnice nazočnim prijateljskim društvima.Svečanost 85. obljetnice je nastavljena prigodnim druženjem do ranih jutarnjih sati.

09.09.2010. ...22:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters