SVETI ROK TREČI NAJSIGURNIJI TUNEL U EUROPI
[ # ]

SVETI ROK
Piše: Branko Podgornik
Foto: Adam Vidas

Tunel Sveti Rok na autocesti od Zagreba prema Dubrovniku zauzeo je visoko treće mjesto u Europi prema sigurnosti za promet, objavio je jučer Hrvatski autoklub. To je rezultat ovogodišnjeg testiranja 26 tunela u 13 europskih zemalja, koje je proveo EuroTAP, konzorcij autoklubova iz 15 europskih zemalja. Najbolje ocjene dobili su francuski Duplex i španjolski Cantalobos, a naslabiji je islandski Hvalfjordur.

Image and video hosting by TinyPic

Među brojnim kriterijima sigurnosti najvažnija je zaštita tunela od požara, koja ukupnoj ocjeni pridonosi s 18 posto. Čak 56 posto promatranih tunela u Europi ne zadovoljava u potpunosti te stroge kriterije.

- Vatrogasci u većini tunela nemaju prikladnu respiratornu opremu, jer imaju kisika za manje od sat vremena, što im za gašenje požara nije dovoljno, rekao je Igor Novačić, voditelj odsjeka za organiziranje pomoći u HAK-u. Zbog toga ni Sveti Rok nije dobio najvišu ocjenu, ali je odlično prošao zbog dobrih izlaza za evakuaciju, rasvjete, prometnog radija, video nadzora, ugibališta, SOS telefona, protupožarnog sustava i uvježbanog osoblja.
.... pročitaj više

31.07.2010. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters