SRUŠENA STABLA U ZAGREBU, POPLAVA U SLAVONIJI I STRADUNU, PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA ZA JASKU I VELIKU GORICU
[ # ]

ZAGREB/ JASTREBARSKO / DUBROVNIK / SLAVONIJA

Prvi dan ljeta Hrvatska je dočekala u znaku jakog vjetra, koji je nanio štete u Zagrebu i okolini, dok je kiša poplavila Dubrovnik i Osijek.



Vjetar je u Zagrebu čupao stabla, električne i TV kablove, šteta je učinjena i na brojnim krovovima, a došlo je i do djelimičnog ili potpunog blokiranja prometa. U nezgodama nije bilo ozljeđenih. Obilna kiša u Dubrovniku zbog uobičajenog problema odvoda oborinskih voda probila je šahtove i poplavila Stradun i druge ulice u starom gradskom jezgru.Vatrogasci su imali nekoliko intervencija u Dubrovniku, zbog poplavljenih podruma u prodavaonicama i ugostiteljskim objektima, a na dubrovačkom području uočeno je i nekoliko pijavica na moru.

U Metkoviću je tokom noći palo čak 85 litara kiše po kvadratnom metru, što je samo pet litara manje nego u siječnju kad je grad bio pod vodom, ali danas nije bilo nikakve veće štete.Velike količine kiše pale su i u Osijeku i Koprivnici i poplavile ulice, zbog čega su intervenirali vatrogasci.

Župan Zagrebačke županije, koja obuhvaća gradove i općine oko Zagreba, Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za dio područja Velike Gorice i Jastrebarskog.Jak, olujni vjetar, praćen gradom, uzrokovao je štetu na poljoprivrednim kulturama i privrednim i stambenim objektima.Najveća šteta nastala je na pšenici, ječmu i drugim žitaricama, kukuruzu, povrću i plantažnim voćnjacima - oštećenja se kreću od 30 do 100 posto, a prosječno iznose 70 posto.Na području Jastrebarskog zahvaćenog nevremenom nalazi se 1.500 hektara poljoprivrednih površina zasijanih kukuruzom, pšenicom, ječmom i drugim žitaricama, kao i vrtovi i manji dio površine pod vinogradima i voćnjacima.Raspon štete kreće se od 50 do 100 posto, a ukupni iznos štete procenjuje se na 8,5 milijuna kuna (1,19 milijuna eura).

22.06.2010. ...07:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters