BESANA NOĆ ZA SLAVONIJU
[ # ]

SLAVONIJA

Kiša koja ne prestaje padati kriva je za besanu noć građana, policije i vatrogasaca Slavonije i Baranje.



Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za Dnevnik.hr su potvrdili kako kiša na području središnje i istočne Hrvatske cijelu noć nije prestala padati. 'U zadnja 24 sata palo je između 20 i 50 litara kiše po četvornom metru. Nažalost, ne možemo govoriti o skorom smirivanju vremena i kako stvari sada stoje, kiša u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj neće prestati padati cijeli dan', rečeno je iz DHMZ-a.

Najteže stanje je i dalje na području Grada Pleternice, naselja Ivanindvor i ulice Eugena Podupskog gdje su poplavljeni dvorišni objekti i nekoliko obiteljskih kuća. Iz Centra 112 kažu kako su u 23.36 sati dobili dojavu da je došlo do izlijevanja vode u Tenji kod Osijeka što je izazvalo poplavljivanje nekoliko objekata. Brzom intervencijom i prokopavanjem kanala spriječeno je daljnje prodiranje vode. U Brodsko-posavskoj županiji Zavod za javno zdravstvo nakon testiranja upozorio je stanovništvo Nove Gradiške, Odvoraca, Dragalića, Rešetara i Bogićevaca da voda nije za piće. Aktivirano je 40 pripadnika civilne zaštite, uključujući i ronioce, a u pripravnosti su pripadnici HGSS-a.

Zbog vremenskih nepogoda Županijski centar 112 u Požegi tijekom noći je zaprimio 39 dojava građana zbog vode u podrumima i bunarima u naseljima Brodski Drenovac, Poreč, Dervišaga, Pakrac, Ratkovica, Kutjevo,Gradac Kuzmica, Novo Selo, Stari Mihaljevci, Radovanci, Pleternica, Požega, Zakorenje i Kaptol. Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su u Pleternici, Slavonskom Brodu, Đakovu, Topolju, Slobodnici i Grebarju.Evakuacija stanovništva u Slavonskom Brodu trajala je jučer cijeli dan. Samo u brodsko-posavskoj županiji evakuirano je jučer više od stotinu ljudi, a evakuirana je i brojna stoka. Sinoć su se izlile Orljava, Bosut i Berava.

'Zbog velikih oborina i izlijevanja vodotoka na području Požeštine stanje je vrlo teško. U proteklih 24 sata pala je 21,5 litara kiše po četvornom metru a kako kiša stalno pada vodostaji rastu. Najviše je problema u Pleterničkome kraju i Ivanindvorskom naselju gdje je pod vodom 50-ak obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Kod Frkljevaca jutros je izmjeren rekordan vodostaj od 529 centimetara. Ako bi vodostaj porastao za daljnjih 30-ak centimetara, situacija bi bila alarmantna jer bi voda ugrozila i grad Pleternicu', rekao je voditelj obrane od poplave Miroslav Tabroski.
pročitaj više

02.06.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters