APEL VATROGASACA: MORAMO SAČUVATI SVIMA ZNANI BROJ 93
[ # ]

SPLIT
Piše: Milena Budimir
Foto: Feđa Klarić

Članovi Javnovatrogasne postrojbe grada Splita i vatrogasni čelnici uoči smotre gasitelja i tehnike na Rivi. Osmosatno radno vrijeme, umjesto dvanaestosatnoga, kod nas stvara samo dodatne troškove, skraćuje se vijek trajanja opreme i vozila i ono će nam unazaditi struku, tvrdi Felicio Parčina

Image and video hosting by TinyPic

Kada se donosio novi Zakon o radu, baš nitko nije ni pokušao konzultirati se s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, nitko ih nije ni upitao imaju li kakvu primjedbu ili, možda, prijedlog, nego je Zakon preuzet iz europskih, s tom razlikom da je u “prepisivanju” zaboravljen dio gdje jasno stoji kako sve hitne službe moraju biti izuzete od osmosatnog radnog vremena.Zašto je tako, upitali smo Felicija Parčinu, zapovjednika Javnovatrogasne postrojbe grada Splita. - Osmosatno radno vrijeme, umjesto dvanaestosatnoga, kod nas stvara samo dodatne troškove, skraćuje se vijek trajanja opreme i vozila i ono će nam unazaditi struku - kazuje nam zapovjednik Parčina.

Naime, kada vatrogasci stignu na posao, moraju pregledati opremu i vozila koja zadužuju, svaki se stroj pojedinačno mora pokrenuti kako bi se uočio eventualan kvar na vrijeme, nakon toga im slijedi sat vremena fizičke priprave, zatim teoretski i praktični dio osposobljavanja, a sve to pod uvjetom da upravo to vrijeme nisu proveli na intervenciji. Dakle, umjesto da se to odrađuje dva puta dnevno, sada se radi triput. Nije to jedini problem s kojim se susreću gasitelji, muku muče i s financijama. Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina kazuje nam kako ih 60 posto općina i gradova ne financira sukladno Zakonu, čak 40 posto lokalnih samouprava je odbilo izrijekom, sufinancirati sezonske vatrogasce?! - Plaća sezonskog vatrogasca je 3000 kuna, u bogatijim općinama tri i pol, no upravama je i to puno, premda je odgovornost za stanje zaštite od požara na gradonačelnicima i načelnicima! - oštar je Glavina.

Upozoravaju i na zavrzlamu oko broja 112 i njihova 93.
- Naša je država jako bogata kada ima sredstva za osigurati dežurstva u isto vrijeme na tri različita mjesta, a sva su s istim ciljem - pomalo su i cinični naši vatrogasci. Vele kako nemaju ništa protiv broja 112, ali bi voljeli da se pridoda najjačoj organizaciji u zaštiti i spašavanju, a to su upravo oni. Zalagat će se svim silama, kažu, da se svima znan 93 zadrži, on im omogućava brzu reakciju, a u njihovu poslu vrijeme je faktor broj jedan.
slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

29.05.2010. ...13:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters