VATROGASNI CENTAR NAPOKON ILI………
[ # ]

ZAPREŠIĆ
Piše / Foto: Damir Marenić

U restoranu Novi Dvori u Zaprešiću svoju redovnu izvještajnu skupštinu održali su vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Zaprešića. Nakon intoniranja himni te odavanja počasti svim umrlim i poginulim vatrogascima, predsjednik Zajednice Stjepan Ptiček pozdravio sve nazočne među kojima su bili dogradonačelnik Damir Benčević, predsjednik gradskog Vijeća Vladimir Cvetko, predstavnik vatrogasne zajednice zagrebačke županije Josip Gerjević, predstavnici Gasilske zveze Brežica, delegati Vatrogasne zajednice grada Svete Nedelje, VZO Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Bistra,Pušća,Jakovlje, DVD Bedenec, DVD Hrašćina Trgovišće Marko Šintić u ime Vatroprometa , Damir Čičko zapovjednik JVP Zaprešić, Lovačko društvo Zaprešić, voditeljice radionice centra za rehabilitaciju u Zaprešiću gđa. Marija Borovec,a sve su to popratili mediji Prigorski Kaj, TV Zaprešić, Zaprešićki list, Vatrogasni Vjesnik te Vatrene Vijesti 911.




Nakon predloženog Radnog predsjedništva i dnevnog reda koji su jednoglasno prihvaćeni , zapovjednik Zajednice Franjo Prišćan opširnim izvješćem izvijestio nazočne o radu zajednice kako u operativnom tako i u drugim segmentima djelovanja zaprešićkih društava i vatrogasaca. Između ostalog iz izvješća je vidljivo da su sva društva u Zajednici opremljena opremom po zakonskim normama, da je Javna vatrogasna postrojba opremljena za sve vrste intervencija. Ustrojstvo vatrogastva i najvećim dijelom zaštite i spašavanja na području grada Zaprešića temelji se na pozitivnim zakonskim propisima, procjeni ugroženosti i planu zaštite od požara. U vatrogasnu zajednicu grada Zaprešića udruženo je pet Dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javna vatrogasna postrojba grada Zaprešića, s oko 400 članova od kojih je 200 operativno sposobnih članova. Ostatak članova su djeca, mladež i veterani.

Zaprešićka Javna vatrogasna postrojba vrlo dobro opremljena opremom i vozilima za sve vrste intervencija a i potpisan je ugovor za nabavu dva nova vatrogasna kombija koja će služiti za prijevoz vatrogasaca, natjecatelja i djece. Najveći problem je smještaj sve ove opreme ali na sreću i tu postoji rješenje jer počet će izgradnja novog vatrogasnog centra u Zaprešiću a nadaju se i izgradnja potrebnih garaža u Ivancu i Pojatnu te završetak vatrogasnog doma u Hruševcu Kupljenskom. Prošle godine već tradicionalno poslani su vatrogasci na dislokaciju i to na otoke Lastovo i Drvenik gdje su sudjelovali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe i vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su bili osposobljeni za helikopterski desant. – „Svaki naš vatrogasac dostojno je obavio svoju zadaću i ovim im putem zahvaljujemo na uloženom trudu za zaštitu Lijepe naše. – rekao je zapovjednik Prišćan te dodao kao su u toku mjeseca zaštite od požara organizirano pregledani hidranti i pojačana je suradnja sa građanima putem razgovora i dijeljenjem letaka a i organizirana su dežurstva kod spaljivanja korova gdje god je to bilo prijavljeno. Organizirano je i obilježavanje Sv. Florijana u tamošnjim vatrogasnim društvima, hodočašće vatrogasca u Mariju Bistricu i Lourder.


U 2009. godini Javna vatrogasna postrojba zajedno sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvima odradila je ukupno 299 intervencija i to na području grada Zaprešića 233 i na područjima susjednih općina 67 intervencija. Od ukupnog broja intervencija bilo je 98 požara, 118 tehničkih intervencija i 63 ostale intervencije. Podijeljeno po mjestu nastanka dijelimo na požar objekta 34 puta, požar industrijskog postrojenja 1 puta, požar prometnog sredstva 8 puta, požar otvorenog prostora 55 puta, nesreće s opasnim tvarima 51 puta dok ostale intervencije spadaju u naloge i osiguranja. Dobrovoljna vatrogasna društva sudjelovala su na 42 intervencije i to kao samostalno ili kao pomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Što se tiče susjednih nam općina intervenirali smo u Općinama Brdovec 31 puta, Bistra 18 puta, Jakovlje 16 puta, Pušća 13 puta, Luka 7 puta, Marija Gorica 5 puta, Dubravica 4 puta i Zagreb 3 puta. Ukupno su djelovali sa 874 vatrogasaca a utrošili 1061 radnih sati i 500 kubika vode, 460 litara pjenila te 708 kg apsorbenta.


Nadalje naglasak u izvješću stavljen je i na vatrogasna natjecanja na koja su posebno ponosni i to s pravom jer je ženska ekipa u samom vrhu hrvatskog natjecanja dok je njihov rad sa vatrogasnom djecom i mladeži prepoznat u zaprešićkom kraju pa tako imaju veliki broj članova sa kojima se kvalitetno radi.
„Prošla godina bila nam je izuzetno bogata i vatrogasnim natjecanjima, gdje smo sudjelovali na 45 natjecanja diljem lijepe naše sa više od 60 natjecateljskih ekipa koje su postigle vrlo dobre rezultate i stekli nemjerljiva prijateljstva po cijeloj lijepoj našoj a dokaz tome je i odaziv na naš Memorijal koji je prošle godine bio najveći u Hrvatskoj i postigao rekord po brojnosti društava i ekipa gdje su nastupile 132 vatrogasne desetine iz 16 Županija Republike Hrvatske i Slovenije .Kup Bana Josipa Jelačića po mnogima najjače natjecanje u hrvata odrađen je zahvaljujući angažiranosti svih vatrogasnih društava iz zaprešićke zajednice i svake godine je sve jače i jače“ – ističe zapovjednik Prišćan te na kraju dodao „ Sve ovo mogli smo postići samo dobrom voljom, htijenjem i nadasve dobrom suradnjom Gradskim Vijećem i gradskim Poglavarstvom , koji su uvidjeli potrebe te pružili financijsku potporu za ostvarivanje svih naših planova i programa na čemu im svima skupa velika Hvala i poziv za daljnju dobru suradnju.“

Zajednica je prošle godine baratala sredstvima u visini 1.700,000 kuna koja je utrošila većinom u nabavku opreme i vozila te natjecanja. Ove godine sredstva su smanjena na 1.100,000 kuna te im je najveća želja izgradnja dugo očekivanog vatrogasnog centra koji je zaprešićkim vatrogascima i te kako potreban.

Josip Gerjević je u ime Vatrogasne zajednice zagrebačke županije pozdravio rad same Zajednice koja je primjer svim zajednicama u zagrebačkoj županiji, u ime VZG Sveta Nedelja ,Damir Marenić pohvalio je rad sa najmlađima te natjecateljsku ekipu, zapovjednik JVP Zaprešić Damir Čičko, zahvalio se u ime JVP-a na odličnoj suradnji sa dobrovoljnim društvima i vatrogascima te istakao veliku nadu da se sljedeće godine možda nađemo u novom vatrogasnom centru, gđa Marija Borovec u ime Centra za rehabilitaciju djece u Zaprešiću iskazala veliku zahvalnost vatrogascima na dosadašnjoj suradnji i pomoći a dogradonačelnik Benčević istaknuo da je za ovu godinu napravljen izuzetno skroman proračun na kojem Grad zahvaljuje, kako opreme ima dovoljan velik dio sredstava preusmjerit će se u izgradnju novog vatrogasnog centra koji zaprešićki vatrogasci čekaju već 35 godina.


U svečanom dijelu, predstavnik Gasilske Zveze Brežice g.Mihael Boranič uručio je predsjedniku Stjepanu Ptičeku visoko vatrogasno priznanje Republike Slovenije, medalju 2.stopnja za unapređivanje vatrogastva između Brežica i Zaprešića. Predsjednik Ptiček nije krio iznenađenje ovom dodjelom priznanja te obećao još bolju suradnju između ova dva Grada.

VEZANE VIJESTI
STJEPANU PTIČEKU NAJVIŠE PRIZNANJE GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

24.04.2010. ...10:17 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters