POŽARI HARAJU KALIFORNIJOM
[ # ]

LOS ANGELES

Požar koji od srijede gori nekoliko kilometara sjeverno od Los Angelesa, u Kaliforniji, još ne pokazuje znakove slabljenja, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, a evakuirano je više od 4000 domova.

Požari haraju Kalifornijom.

Vatrena stihija i dalje je "izvan kontrole" te se brzo širi zbog guste i suhe vegetacije. Mike Dietrich iz službe za nacionalne šume rekao je da je ozlijeđeno troje civila.Požar koji hara u Portugeese Bandu, također u okrugu Los Angeles, gubi na snazi nakon što je opustošio 30 hektara zemljišta, ali bi ipak mogao potaknuti evakuaciju još 3000 ljudi.

U subotu poslijepodne vatra je uništila više od 8000 hektara šume Angeles, tridesetak kilometara sjeverno od Los Angelesa, južno od koje je gusto naseljeno područje.Evakuirano je ukupno 4000 kuća, a nekoliko stotina je bilo bez struje u subotu navečer. Evakuacija je naređena za više od 500 kuća u La Canada Flintridgeu, 25 kilometara sjeverno od Los Angelesa, za susjedne općine Altadenu i La Crescentu te za Glendale, prigradsko naselje Los Angelesa.

Šumska služba upozorava da se požar širi "iznimno brzo" zbog visokih temperatura koje ovih dana vladaju tim područjem i koje će se zadržati i u nedjelju.Više od 1800 vatrogasaca bori se s vatrenom pošasti, a helikopteri i avioni za gašenje smjenjuju se na terenu. Gust dim, vidljiv kilometrima, zastire nebo nad Los Angelesom i nad dolinom San Fernando, sjeverno od megapolisa.

Požari prijete i planini Wilson gdje su smješteni najveći telekomunikacijski centri u gradu.Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger u petak je proglasio izvanredno stanje za okruge Los Angeles i Monterey.
"Požari su uništili 5261 hektar zemljišta, prijete infrastrukturi, uništili su kuće i natjerali ljude da bježe iz svojih domova i potraže skloništa", rekao je Schwrzenegger objašnjavajući svoju odluku.

Trenutno gori i šuma San Bernardino 145 kilometara istočno od Los Angelesa, a četvrti požar vatrogasci uspješno nadziru, objavila je kalifornijska agencija za zaštitu od požara.Požari su česti u Kaliforniji. Najgore je bilo 2007. godine kada je 640.000 stanovnika moralo napustiti svoje domove, a izgorjelo je 2000 kuća. NET

30.08.2009. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters