POŽARI BIJESNE KALIFORNIJOM
[ # ]

SANTA CRUZ

Tisuće ljudi bježe pred velikim šumskim požarima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Vatrena stihija je izvan nadzora, brzo se širi potpomognuta suhim i vjetrovitim vremenskim uvjetima.
VIDEO

Na sjeveru američke savezne države Kalifornije izbio je požar koji je prisilio vlasti na evakuaciju više tisuća stanovnika. Pred vatrenom stihijom koja je brzo širi je iz okruga Santa Cruz na sigurno odvedeno više od dvije tisuće stanovnika.

Tisuće vatrogasaca bore se s požarima koji bjesne Kalifornijom. Kod mjesta Santa Cruz opožareno je više od tisuću i sto hektara. Gori nepristupačno ruralno područje. U opasnosti je više od tisuću kuća. Vlasti su izdale naloge za evakuaciju oko dvije i pol tisuće stanovnika. Mnogi su bili prisiljeni bježati iz svojih domova i kada je vatra zaprijetila prošle godine. 'Dolazi nam mnogo dima kojeg ranije nije bilo. Možete ga stvarno osjetiti u plućima', kaže Christine Esminger, evakuirana stanovnica.

U opasnosti od vatre je više tisuća zgrada i stambenih objekata naselja Bonny Doon, iako vatrogasci sprječavaju daljnje širenje vatre. Prema prvim informacijama, vatra je dosad progutala nekoliko tisuća hektara šume, prenosi Associated Press.
U pokušaju obuzdavanja ovoga požara sudjeluje 1.663 vatrogasca, a još gotovo 200 ih čeka spremno na poziv. Gradske srednje škole se koriste kao privremena skloništa za osobe koje su morale napustiti svoje domove.

'Pomalo je zastrašujuće. Mačke su nervozne. Znaju da se nešto događa. Zahvalna sam na mjestu u kojem sam živjela i nadam se da će biti uredu', rekla je Suzy Martin, evakuirana stanovnica. S vatrom se bori oko 700 vatrogasaca uz pomoć iz zraka. Stiže im i pojačanje iz drugih dijelova Kalifornije. Zasad nema vijesti o stradalima ili uništenoj imovini. Uzrok požara se istražuje. 'Imamo različite utjecaje vjetra tijekom dana. Visoke temperature i niska vlažnost također pojačavaju aktivnost požara i otežavaju njihovo gašenje', kaže Ike Mohler, glasnogovornik kalifornijskih vatrogasaca. Oko tisuću i šesto vatrogasaca bori se i s požarom kod Santa Barbare. Vatrena je stihija dosad progutala oko 145 četvornih kilometara. Evakuirano je oko 200 domova. Stanovnici su prisiljeni na bijeg i na sjeveru Kalifornije gdje bjesne dva odvojena požara. Dnevnik.hr

14.08.2009. ...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters