19 RUDARA ZATRPANO
[ # ]

HANDLOVA

Najmanje devet rudara je ozljeđeno, a 19 je nestalo u današnjoj eksploziji u rudniku uglja u centralnom dijelu Slovačke, priopčile su vlasti.Slovački premijer Robert Fico otputovao je na mjesto nesreće, koja se dogodila u rudniku Handlova.

Portparolka rudnika Adrijana Sivakova izjavila je da je najvjerojatnije riječ o eksploziji metana i da su se rudari spustili u rudnik kako bi ugasili požar u oknu.Sa 19 rudara je telefonska veza u prekidu", pod zemljom su većnekoliko sati a izloženi su temperaturama od 65 do 70 stupnjeva Celzijusa i njihove šanse su, prema procjenama stručnjaka, sve manje više informacija dobiće se predvečer od ministra privrede Lubomira Jahnateka koji je već došao na mjesto nesreće" rekla je kratko novinarima glasnogovornik rudnika Adrijana Sivakova.

Spasilačke ekipe imaju svega šest do sedam sati da ih nađu i izvuku preživele ako ih ima. Uz ministra privrede u Handlovu su stigli i premijer Robert Fico i ministar unutarnjih poslova Robert Kalinjak koji je spasiteljima donio detektor za otkrivanje preživjelih ispod ruševina.

Do eksplozije metana je došlo jutros kada su dvije čete rudara pokušavale ugasiti požar u tom rudniku u centralnoj Slovačkoj.
Pred rudnikom su se okupili rudari i njihove obitelji, a reporterima slovačkih medija kazali su da se u rudniku već duže vrijeme osjećao plin i da je bilo samo pitanje dana kada će eksplodirati.Hornjonitranski rudnici Prievidza u kojem je i rudnik Handlova, najveći su rudnici mrkog uglja u Slovačkoj a kompanija zapošljava 4.100 ljudi.

Slovačka televizija TA3 javila je da su dvije grupe vatrogasaca otišle prema rudniku, ali da još nije jasno da li su nestale osobe vatrogasci ili rudari.Ozljeđeni rudari u nesreći su dobili samo lakše ozljede i opekotine i nitko nije trebao biti operisan niti zadržan u bolnici", rekao je slovačkim medijima zamjenik direktora lokalne bolnice Jan Belanski. ...... opširnije

10.08.2009. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters