UČENICI IZ NIŠA BRONČANI VATROGASCI
[ # ]

NIŠ

Ekipa učenika Administrativno-birotehničke škole iz Niša osvojila je treće mjesto na Olimpijadi vatrogastva u Češkoj u konkurenciji 86 ekipa sa 2.200 natjecatelja iz čak 24 zemlje. Koliko je ovaj uspjeh velik i značajan, svjedoči i podatak da su se niški đaci natjecali u kategoriji dobrovoljnih vatrogasnih društava i da je osvojeno brončano odličje prva medalja ovoj školi poslije punih 20 godina sudjelovanja na europskim smotrama vatrogastva.

Deseteročlana ekipa niških učenika, koji pohađaju smjer za tehničare zaštite od požara, na natjecanju u češkoj Ostravi, bila je bolja od ekipa iz mnogih zemalja koje imaju dugu i bogatu tradiciju u ovom pozivu. Učenici Administrativno-birotehničke škole, koja jedina u Srbiji školuje tehničare za smjer zaštite od požara, za natjecanje su se spremali pune tri godine, a ostvareni rezultat pokazuje da su odlično ispekli znanje.

- Ovo je i jedina srednja stručna škola u Srbiji koja je izašla na europsko natjecanje i vratila se sa broncom. U uslovima u kojima smo morali vježbati, ovo je više nego uspjeh. S obzirom na to da naša škola nema sportsku dvoranu, mi smo morali koristiti terene vojarne „Pantelej“ i dvorište „Žitopeka“. Potrebno nam je još 10 učionica i sportska dvorana da bi mogli normalno raditi - rekao je Radivoje Anđelković, razrednik ovih učenika, koji je sa trenerom Dragoslavom Ranđelovićem pripremao učenike za natjecanje.

Natjecatelji su se nadmetali u simuliranim situacijama požara, mjerila se brzina i organiziranost ekipe da što brže izvrši pojedinačne zadatke kao što su spajanje, odspajanje cijevi, puštanje prvog i drugog mlaza vode. Za ovaj uspjeh su velikim dijelom zaslužni i profesori škole koji su dva ispitna roka radili besplatno i odvojili potreban novac da pošalju ekipu u Europu. Konkurencija je bila najjača baš u kategoriji u kojoj se niška ekipa našla - dobrovoljno vatrogasno društvo, u kojoj je bilo 86 protivničkih ekipa.

- Još kao mali sam želio upisati ovaj smjer, a za ovo natjecanje smo mjesec dana prolazili probne testove sa trenerom. Ja sam zbog svoje okretnosti i spretnosti izabran za vođu cijevne grupe. U Češku smo krenuli s nadom da ćemo osvojiti nagradu, a na drugom mjestu je bilo druženje, mada smo se tamo sprijateljili sa dosta natjecatelja, a najviše sa ženskom ekipom iz Beograda - rekao je maturant Dejan Mirković.

Zapovjednik ekipe je bio Nikola Milošević koji kaže da je ideju da upiše ovaj smjer dobio od starijeg brata.
- Najjači utisak na mene ostavilo je otvaranje olimpijade, bio sam ponosan jer sam ja nosio zastavu i predvodio cijelu srpsku delegaciju. Naša ekipa je imala tremu ali nije bilo mnogo grešaka, iako smo imali najmanje navijača na tribinama, za razliku od ostalih učesnika.Direktor škole Miša Gavrilović rekao je kako se planira da se u srednjem obrazovanju uvede još jedan smjer - tehničar za izvanredne situacije. Blic online

10.08.2009. ...06:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters