PRVI PUT SAM DRŽAO BEBU U RUKAMA
[ # ]

NIŠ

Nenad Dimić (32), vatrogasac koji je sa svojim kolegom spasio tri sestre sa krova zgrade u plamenu. Junakinja drame koja se odigrala tokom gašenja požara i spašavanja stanara iz zadimljene zgrade u Obrenovićevoj ulici u Nišu svakako je djevojčica Iva Nikolić (14).

Da ona iz stana punog dima nije iznjela svoju osmomjesečnu sestru Sanju, beba bi sigurno stradala. Tako svoju priču o spašavanju tri djevojčice s krova zgrade počinje još jedan junak drame - Nenad Dinić (32) vatrogasac, koji će ovaj požar pamtiti do kraja života.Tridesetdvogodišnji Nenad Dinić vatrogasac je koji je prihvatio bebu na platformi.Dinić kao vatrogasac radi osam godina, a kaže da je ovo bila najodgovornija intervencija u njegovoj profesionalnoj karijeri.

- To što je osmomjesečnoj bebi spašen život vrijedno je svake kapi znoja koju prolijem na poslu - kaže Nenad.Bio je na platformi i gasio požar sa vanjske strane zgrade u Obrenovićevoj ulici, kada je začuo plač i dozivanje sa vrha zgrade. Brzo je tražio da se platforma, sa koje se borio sa vatrom popne do krova. Priznaje da je i sam bio uplašen. Nikada prije nije u rukama držao bebu, još manje na tolikoj visini.

- Djeca su plakala, vrištala. Rekli smo im da se ne boje! Beba je bila samo u benkici, uplašena... Plakala je. Najkritičniji dio bio je trenutak kada je njena sestra ispružila ruke sa bebom da mi je doda, a dolje, ispod nas bio je ponor. Kada sam je uzeo u ruke, plašio sam se da mi ne ispadne. Onda sam je zamotao u kabanicu, privio uz sebe i čučnuo. Tješio sam je, iako nemam djecu. Kolega Saša Đokić prebacio je ostalu djecu na platformu te su ih sigurno spustili.- priča skromno Nenad.

Nenad je oženjen, ali još nema djecu. Ali kaže da je svakog trena osjećao i strah i brigu kojima se vjerojatno može opisati roditeljstvo. Beba i njene sestre ostale su neozljeđene zahvaljujući Nenadovoj, ali i prisebnosti i vještini Nenadovih kolega.

- Nije bilo nimalo ugodno. Na toj visini… A beba - mala. Kako da je prihvatim? Kako da je držim? Ali snašao sam se. Kad životi djece zavise od vas… To što su oni živi i zdravi vrijedi više od ičega. Naravno, uvijek kad se boriš sa vatrom moraš imati beskrajno povjerenje u svoje kolege - kaže Nenad.To potvrđuju i kolege Saša Đokić (43) i Đokica Furunović (49), inače šef smjene.
- U vatru ulazimo uvijek u paru. U takvim situacijama moraš imati 100 posto povjerenja u kolegu. Od toga zavise i životi ljudi koje spašavamo, ali i naši životi - kaže Saša.

U spašavanju je mnogo pomoglo i što niški vatrogasci imaju novu, modernu platformu za reagiranje u ovakvim situacijama. Visoka je 42 metra, ima rotirajuću košaru i ljestve za spašavanje,u Niš je stigla prije dvije godine, zahvaljujući sredstvima iz NIP-a.
- Koštala je 750.000 eura. Ali daleko je vrjedniji jedan ljudski život - kaže Boban Stevanović, načelnik odeljenja za zaštitu i spašavanje.

U zgradi koja je prekjučer gorjela saniraju se posljedice požara. Ipak, hrabrost male Ive danas je glavna tema. -"Mala Iva je veliki heroj. Neka sve cure i dječaci budu tako hrabri, i biće ovom društvu mnogo bolje", rekla je očevidac Branislava Radojičić jedna od desetina prolaznika koji su sa nevjericom promatrali kako se košara vatrogasne platforme za spašavanje polako spušta prema zemlji, a odahnuli su tek kada su djeca bila na sigurnom. Bebu je prvi zagrlio brat Marko, koji je bio ispred zgrade. Roditelji djece nisu bili u stanu u vrijeme kada se odigravala ova drama. ...... opširnije

31.07.2009. ...06:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters