6 POGINULIH , 58 OZLJEĐENIH PRI IZLETANJU NAGIBNOG VLAKA , NEDOSTAJE KRVI
[ # ]

KAŠTELA

Spuštajući se prema Splitu, u Rudinama kraj Kaštela iz tračnica je izletio nagibni vlak ICN 521 na relaciji Zagreb-Split. U stravičnoj je nesreći poginulo šest osoba, a njih 58 je ozlijeđeno.

Video by Iskreni

Prema Ministarstvu zdravstva u nesreći je poginulo šest osoba, dok ih je 58 ozlijeđeno. Osam osoba je zadobilo teške ozljede, dok je ostalih 50 lakše ozlijeđeno. Naša ekipa izvještava o stravičnom prizoru na mjestu nesreće, no nikakvih službenih informacija nema. PU splitsko-dalmatinska zasad još ne raspolaže s informacijama o ozlijeđenima ili eventualnim poginulim osobama, no potvrdili su nam kako je do izlijetanja nagibnog vlaka došlo u 12.07 sati. Deseci osoba pristižu u splitsku bolnicu brojnim kolima hitne pomoći, a dio je stigao autobusom. Prema neslužbenim informacijama, u vlaku je bilo 90-ak putnika, među njima i stranih turista. Kraljević Gudelj kaže da je očevid tek počeo i ne zna se koliko će trajati jer su na teren izašle brojne ekipe.

Glasnogovornica Marina Kraljević-Gudelj kazala nam je kako se prema mjestu nesreće uputilo više kola Hitne pomoći iz Trogira, Splita i Kaštela. Osim Hitne pomoći na mjesto događaja uputile su se i vatrogasne postrojbe, a kako je vlak izletio na nepristupačnom terenu, na mjesto događaja krenuli su i spasioci iz HGSS-a. Da je situacija ozbiljna govori i podatak Centra 112 o tome da je na mjesto nesreće poslana i ekipa HGSS-a iz Zagreba. Većina putnika koji su autobusom prevezeni u splitsku bolnicu lakše je ozlijeđena ili u potpunom šoku, no više je osoba teško ozlijeđeno. Teže ozlijeđeni odmah su podvrgnuti hitnoj medicinskoj obradi, a lakše ozlijeđeni se klinički obrađuju. 'No, o težini ozljeda u bolnici još ne mogu govoriti. U splitskoj bolnici ne pamte ovako tešku situaciju. 'Bio je rat pa je bilo sličnih situacija, ali ova je specifična zbog masovnosti, odjednom smo primili velik vroj ljudi', rekao je predstojnik Klinike za kirurgiju Vedran Radonić.

Tek što je počela akcija spašavanja i izvlačenja unesrećenih putnika nagibnog vlaka, koji je u petak oko podneva iskliznuo iz tračnica na nizbrdici blizu Kaštela, izbjegnuta je još jedna katastrofa.Nizbrdo se, u trenutku dok je na pruzi bila nekolicina spasilaca, velikom brzinom spustila dizelska lokomotiva, koja je navodno dovozila pomoć, ali kako je riječ o velikoj strmini, nije uspjela zakočiti, pa su ljudi jedva pobjegli s pruge i izbjegli sigurnu smrt.Dizelka je projurila pored olupine nagibnog vlaka i zaustavila se stotinjak metara dalje.

U splitskoj bolnici kažu da im počinje nedostajati svih krvnih grupa pa se pozivaju građani da dobrovoljno davanje krvi.

Iz Hž-a je priopćeno kako je nagibni vlak ICN 521 s tračnica izletio između kolodvora Labin Dalmatinski i Kaštel Stari te kako su sve mjerodavne ekipe predviđene u takvim situacijama su na terenu kako bi se utvrdili uzroci i saniralo mjesto nesreće. Zbog te nesreće prekinut je promet na pruzi Knin-Split, a putnici će do daljnjega biti prevoženi autobusima. dnevnik.hr

24.07.2009. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters