U PRIPRAVNOSTI ZBOG OPASNOSTI OD POŽARA
[ # ]

BEOGRAD

Zbog visokih temperatura, oko 3.000 vatrogasaca je u stanju pripravnosti. Sektor za izvanredne situacije može računati i na tri helikoptera MUP-a i tri helikoptera Ministarstva odbrane, koja se po potrebi mogu uključiti u akcije gašenja požara.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije Ministarstva unutarnjih poslova Predrag Marić izjavio je Tanjugu da su svi pripadnici tog sektora, oko 3.000 vatrogasaca, spremni za gašenje požara i da su zbog visokih temperatura u stanju pripravnosti.

"Prema našim saznanjima, negdje do 7. kolovoza se očekuju ekstremno visoke temperature i ekstremno visok požarni indeks ugroženosti na teritoriji Srbije", rekao je pomoćnik ministra policije.Marić je naveo da Sektor za izvanredne situacije može računati i na tri helikoptera MUP- a i tri helikoptera Ministarstva odbrane, koja se po potrebi mogu uključiti u akcije gašenja požara.

Kako navodi Marić, prošlogodišnji požari kod Bora pokazali su da može mnogo veća šteta da se izbjegne kada se u startu angažira veliki broj ljudi i tehnike, kao i da će narednih dana sa poljoprivrednim zrakoplovstvom biti definirani uvjeti i način njihovog angažiranja u slučaju izbijanja požara.

"Plan je da ne dozvolimo nijednom požaru da se otme kontroli i da nijedna intervencija ne traje duže od 24 sata", istakao je Marić i dodao da Sektor za izvanredne situacije od 2007. godine, kad su Srbiju pogodili katastrofalni požari, pokušava konstantno poboljšati tehničku opremljenost.Marić je najavio i da će u drugoj polovini rujna parlamentu biti prosljeđeni prijedlozi zakona o izvanrednim situacijama, o zaštiti od požara i o eksplozivim materijama.

Prema njegovim riječima, Sektor za izvanredne situacije će, po usvajanju tih zakona, u roku od dva mjeseca preuzeti zaposlene iz Uprave za izvanredne situacije Ministarstva odbrane, odnosno 548 njih koji treba uči u sastav Sektora za izvanredne situacije, zajedno sa pokretnom, nepokretnom imovinom, arhivom i materijalnim sredstvima.

"Realno je očekivati da se taj proces objedinjavanja službi okonča do Nove godine, kada ćemo u funkcionalnom i operativnom smislu ovdje u sjedištu sektora imati četiri Uprave. Pored Uprave za preventivnu zaštitu i Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice, biće i Uprava za upravljanje rizicima i Uprava za civilnu zaštitu", objasnio je Marić.

U okviru Uprave za upravljanje rizicima biće formiran centar koji će nastati na infrastrukturi sistema Centra za osmatranje i obavještavanje.Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin pozvao je jučer poljoprivrednike da, zbog povišenog rizika od požara usljed visokih temperatura, ne pale ostatke poljoprivrednih kultura poslije radova.

Dragin je apelovao i na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi, jer velike vrućine pogoduju izbijanju i širenju šumskih požara, kao i da ukoliko uoče vatru, manji požar ili nekoga da pali vatru obavijeste nadležne organe. RTS

22.07.2009. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters