NEPAŽNJA PALI POŽARE
[ # ]

BEOGRAD

U glavnom gradu Srbije ove godine vatrogasci čak 970 puta gasili vatru u stambenim zgradama. Veliki broj intervencija zbog domaćica koje zaboravljaju da isključe štednjak.

U Beogradu je od početka godine izbilo više od 2.500 požara, a najčešći uzrok je nepažnja građana! Prema podacima vatrogasne brigade, nemarne domaćice često zaboravljaju na uključen štednjak i ručak koji kuhaju. Zbog toga je samo u ovoj godini zabilježeno čak 970 požara u stambenim zgradama.

- Iako je u proteklih nekoliko godina u ljetnjem periodu bilo više intervencija na otvorenom, ove godine situacija je nešto drugačija. Sve više poziva dobivamo iz stambenih objekata, kao i iz poslovnih zgrada. To samo pokazuje koliko su građani nepažljivi - navodi zapovjednik Vatrogasne brigade Beograd Mile Jovičić.

Pored plamena koji izbija u kuhinjama, požare u zatvorenom prostoru najčešće uzrokuju i kvarovi na električnim uređajima, kao i loše elektroinstalacije.

- Sve češće se događa da zbog kvara na klima-uređaju moramo intervenirati i gasiti požar. Sugrađani odu na posao, ostave uključenu klimu, pa se zapali motor i plamen zahvati najbližu stvar, obično roletnu ili prozor. Takvih intervencija u proteklih nekoliko dana bilo je više od pet - ističe Jovičić.

Kada je riječ o požarima na otvorenom, i dalje kao uzročnik prednjači ljudski faktor. Ostavljena vatra bez nadzora, kao i žar od roštilja mogu napraviti veliku štetu. Plamen zahvati travnjake, njive, raslinje, ali i vikend naselja.

- Veliki je problem kada vatra izbije u vikend naselju. Tamo nitko ne živi, vlasnici dolaze samo povremeno. Ako neko zaboravi ugasitii žar, vatrena stihija može zaprijetiti cijelom naselju. Međutim, čak i u tim slučajevima, ako nas na vrijeme pozovu, možemo reagirati i spriječiti da nastane totalna šteta - objašnjava Mile Jovičić.

On ističe da je, prema važećem zakonu, zabranjeno paljenje strnjike posle žetve.
- Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede izričito je zabranilo paljenje vatre na njivama. Većina sugrađana se oglušuje o zabranu, što je jako opasno. Plamen se nošen vjetrom brzo širi, pa se može desiti da se zapali i čitava šuma. Ukoliko već građani pale vatru, neophodno je da naprave bar tri, četiri brazde da spriječe širenje plamena - savjetuje Jovičić.

Nadležni u vatrogasnoj brigadi nadaju se da visoke temperature ove godine neće uzrokovati požare velikih razmjera. Kako kažu, u proteklom periodu bilo je mnogo kiša, vegetacija je još uvijek zelena, pa zasad nema opasnosti od požara. Naravno, sve se to može promjeniti ukoliko dođe suša. Press online

22.07.2009. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters