NAJVIŠE RIZIKA U KUHINJAMA
[ # ]

BEOGRAD

Ljetnja sezona požara počela je, a sugovornici “Blica” slažu se da tokom najtoplijih dana požare nije lako spriječiti, ali da je najvažniji faktor njihovog nastanka upravo onaj na koji možemo utjecati - ljudski.

Video by davorja

- Prošle godine na teritoriji Beograda imali smo 4.296 požara i u njima je poginulo 33 ljudi, dok smo njih 95 spasIli smrti. Ove godine već imamo blizu 3.000 intervencija, a samo prošlog vikenda imali smo ih 48 - navodi užasavajuće brojke Mile Jovičić, zapovjednik Vatrogasno - spasilačke brigade Beograd.

Rizik od požara postoji uvijek, vatrogasci pominju i zimu kao kritično doba, ali sugovornici tvrde da je ljeto ipak najopasnije. Jedan od razloga za to su i požari na otvorenom, kojih u drugim godišnjim dobima gotovo da i nema.

- Tokom ljeta prijeti velika opasnost od otvorenih požara, u šumama, na usjevima. Pogotovo je riskantno kada gori crnogorica, jer se na njima požar širi izuzetno brzo, a ekološka šteta koja tada nastaje nenadoknadiva je. Do požara na otvorenom može doći i spontano, ali ljudski uzrok daleko je češći - kaže Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasne i spasilačke jedinice MUP.

Prema riječima Jovičića i Nikolića, ni poslije tisuće požara svake godine građani, nažalost, nisu svjesni koliko su oni velika opasnost i da im vatra prijeti i tamo gdje se osjećaju najsigurnije - u svojim domovima.
- U stanovima i kućama najrizičnije su kuhinje. “Zaboravljeni ručkovi” na šporetima redovno izazivaju plamen. Na drugom mjestu po opasnosti nalaze se plinske instalacije. Ljudi ne znaju da treba kontrolirati barem jednom godišnje, jer se i one kvare, kao i sve drugo. Veoma riskantna je, naravno, i struja. Kablovi se često postavljaju neprofesionalno, dolazi do prevelikog opterećenja, a poznati su nam i slučajevi u kojima su nestručni stanari sami otvarali ormar za struju i pokušavali da “majstorišu”, ugrožavajući tako sve oko sebe - navodi najčešće uzroke požara Nikolić.

Neoprezno rukovanje potencijalnim izvorima požara u stanu možda je i najneodgovornije moguće “igranje vatrom”, jer se sa opasnošću plamena u stambenoj zgradi malo koja može mjeriti.
- Ako požar plane u stambenom objektu, pa još ako je isti visok, opasnost je nemjerljiva, evakuacije česte, a ljudske žrtve, nažalost, nisu rijetkost - zaključuje Nikolić. Blic Online

21.07.2009. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters