SVA VOZILA I OPREMA DOTRAJALA
[ # ]

SARAJEVO

Većina opreme više se ne proizvodi ili je zabranjena proizvodnja.Bivši zapovjednik Mesud Jusufović frizirao je izvješća tako da Vlada nije znala pravo stanje.Koriste se boce starije od 20 godina ,na vozilima curi ulje, još uvijek u upotrebi kancerogena azbestna odijela

Stanje u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona je krajnje alarmantno! Vatrogasci raspolažu sa 20 posto opreme i vozila koji normalno funkcioniraju.

- Mlaznice, vatrogasna crijeva, vozila, zaštitna oprema... sve je dotrajalo. Svakodnevno riskiramo živote, ali ne znam do kada ćemo moći obavljati posao kako treba, sve zbog opreme. Vatrogasci ne traže povišicu plaća, iako je nismo dobili osam godina, samo tražimo sredstva za rad. Na svaku intervenciju idemo srcem i hrabrošću, svaki život je dragocjen, mislim da smo zaslužili malo bolju opremu, ne tražimo luksuz, samo osnovna sredstva za rad - kaže Muhamed Jasika, predsjednik Sindikalnog odbora.

Garaža više liči na muzej nego na mjesto gdje su smještena vozila vatrogasaca. Nermin Bojčić, instruktor stručne i praktične nastave, pokazao nam je neke dijelove vatrogasne opreme koja se više i ne proizvodi.

- Boce s kisikom, koje se ne smiju koristiti nakon 20 godina upotrebe, naši vatrogasci koriste. Svako vozilo je dotrajalo, curi ulje i brzo se pregrijavaju, ni jedno nema atest. Azbestna odijela koja vatrogasci koriste proizvedena su 1983. godine i njihova proizvodnja je zabranjena jer su kancerogena. Navalno vozilo je proizvedeno 1975. godine i nalazi se užasnom stanju, vrata s opremom zatvaramo žicom. Agregati mogu raditi samo sat, a prosječna intervencija traje tri. Kompletna oprema nije prošla atest - pojasnio je Bojčić.

Halilović: Na Skupštini sam iznio istinu
- Na Skupštini sam iznio istinito stanje u Vatrogasnoj brigadi. Stojim iza svake riječi. Bivši zapovjednik Mesud Jusufović frizirao je izvješća tako da Vlada nije znala pravo stanje. Svi smo spremni po cijenu svog spasiti bilo čiji život. I do sada smo ulagali nadljudske napore, želimo poboljšati učinak i treba nam oprema. U brigadi imam 50 posto ratnih vatrogasaca koji su navikli na rizik. Uz bolju opremu učinak bi bio još bolji - kazao nam je Mahir Halilović, v. d. zapovjednik PVB. Dnevni avaz

18.07.2009. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters