VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE UZ DETONACIJE STRELJIVA
[ # ]

SLAVONSKI BROD
Piše: Marija Radošević

Prava mala drama odvijala se jutros u Slavonskom Brodu gdje je buknuo požar u podrumu zgrade te je 10-ak stanara moralo biti evakuirani zbog gustog dima koji im je zapriječio put.Stanari koji žive na višim katovima nisu mogli izaći iz zgrade zbog gustog dima. Još uvijek se ne zna zbog čega je planuo podrum u zgradi.

Prava drama događala se jučer prijepodne u najmnogoljudnijem brodskom naselju Andrija Hebrang, kada je iz još neutvrđenih razloga izbio požar u jednoj od podrumskih prostorija i proširio se na četrdesetak šupa stambenog bloka broj šest, iz kojega je na sve strane kuljao dim.Iako, srećom, nitko nije nastradao, preplašene stanare spašavali su vatrogasci brodske Javne vatrogasne postrojbe koji su s troja vatrogasna kola hitno došli na poziv građana. Dizalicama su kroz prozore i balkone prihvaćali građane užasnute nastalom situacijom, a pet starijih i nemoćnih osoba prevezeno je u brodsku bolnicu, odakle su nakon pregleda i bez ozljeda pušteni kućama.

- Majstor koji je radio u kupaonici primijetio je dim i kazao mi da se nešto zapalilo. Nismo mogli niti otvoriti vrata hodnika ispunjenog dimom pa su nas vatrogasci skinuli dizalicom, uplašena priča Milka Đaković s trećeg kata, koja je kaže upravo završila s ličenjem dviju soba. Zajedno s ostalim stanarima i znatiželjnicima pratila je razvoj situacije.
- Dotrčala sam s posla kad su mi javili za požar. Prvo mi je na um pao moj sedmogodišnji unuk Bruno koji je sam ostao u kući. Srećom, susjeda ga je odmah izvela van, priča Nada Bujišić, stanarka jednog od četiri ulaza na koje se vatra proširila u nepunih sat vremena.

-Pa dolje je četrdeset šupa punih raznih nepotrebnih stvari, a s dvorišne strane u jednom prostoru povremeno se skupljaju djeca koja su jednom prilikom prouzročila manji požar, dodaje Bujišić, i ne sluteći u tom trenutku da su u njezinom prizemnom stanu zbog visokih temperatura popucale vodovodne instalacije. Lokaliziranje požara na koji su vatrogasci stigli oko 10 sati potrajalo je puna četiri sata, a i nakon tog vremena vatrogasci su nadgledali da vatra ne bi ponovno negdje izbila. Što je prouzročilo požar s golemom materijalnom štetom, utvrdit će policijski očevid.

- Bilo je doista teško. Na približno tisuću četvornih metara prostora koji je bio ispunjen dimom toliko da se nije vidio prst pred okom i s temperaturom od 1.000 do 1.500 Celzijevih stupnjeva, jedva smo izdržali, priča zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivan Vuleta, koji je s dvadesetak vatrogasaca uspio lokalizirati požar. "Smjenjivali smo se svakih nekoliko minuta zbog iznimno visoke temperature i dima", dodaje Vuleta koji se zajedno s ostalima našao i u smrtnoj opasnosti, jer je u zapaljenim šupama uz namještaj, bicikle, boje i lakove, bilo plinskih boca i streljiva. "Pucalo je, ali što možemo, moramo gasiti," dodao je, napominjući kako su uz policijske službenike na mjesto događaja došli i pirotehničari.
postrojbe koji su s troja

Na požarište su izašla troja vatrogasna i veći broj gasitelja, jer se požar s ulaza 20 proširio na podrumske prostorije ulaza 21. Za sada se ne zna zašto je podrum planuo. Stanari susjednih ulaza koji su promatrali spašavanje svojih susjeda smatraju da je uzrok požaru neispravna električna instalacija, a da se zapalio stari namještaj koji se obično odlaže u podrumske prostorije. No, nakon što požar bude u cijelosti ugašen utvrditi će se što je točno uzrok požaru. detaljnije

15.07.2009. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters