U KARLOVCU OTVOREN MUZEJ VATROGASTVA
[ # ]

KARLOVAC

U Vatrogasnom domu na Gazi danas je svečano otvoren Muzej karlovačkog vatrogastva. Povod je proslava 60 godina vatrogasne zajednice grada Karlovca u karlovačke županije.

Još davne 1871. godine, nakon velikog karlovačkog požara, formirano je prvo vatrogasno društvo. A u muzeju je prikazan samo dio stare vatrogasne opreme i materijala koji svjedoči kako se razvijalo vatrogastvo u našem kraju.Muzej su 4 godine stvarali amateri, ljudi iz vatrogastva, a voditelj projekta Ivan Baić kaže kako su uspjeli za malo novca dobiti veliku vrijednost. Ukupno jej naimej potrošeno tek 110.000 kuna.

Danas na području Karlovačke županije djeluje 98 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 3 društva u gospodarstvu, te 2 Javne vatrogasne postrojbe – u Karlovcu i Ogulinu. Prema riječima tajnika DVD-a Karlovac i voditelja ovog projekta Ivana Baića ideja za otvaranje muzeja postoji odavno, no on je nastao u protekle četiri godine. U muzeju su izloženi vrijedni eksponati od strojeva, štrcaljki, vatrogasne opreme do fotografija i dokumenata, koji svjedoče o počecima i razvoju vatrogastva na karlovačkom području. – Obavili smo snimku koji su to materijali u vlasništvu DVD-a Grada i Županije pogodni za muzej. Išli smo otvoriti jednu arhivu koja se nalazila gore na tavanu u sanducima austrougarske vojske. Našli smo jednu fantastično složenu arhivu, koja je od 1865. svake godine davala zatvorenu količinu dokumenata, s točnim popisom dokumenata koji se tu nalaze, i tada smo vidjeli da smo vrlo bogati i da u ovom muzeju možemo napraviti što god želimo. Budući da je toga bilo više nego što može stati u muzej, odlučili smo da budu izloženi najstariji materijali, još iz vremena austrougarske monarhije, kaže Baić.

Neposredno je u ovom projektu sudjelovalo 25 ljudi, koji su dali pet tisuća radnih sati u te četiri godine, ali je daleko veći broj onih koji su na drugi način surađivali i dali svoj doprinos. Muzej je uređen u prizemlju Vatrogasnog doma na površini od 280 kvadrata, a troškovi su iznosili 110 tisuća kuna, što je daleko manje od vrijednosti izloženih muzejskih eksponata. Muzej su zajednički otvorili karlovački gradonačelnik Damir Jelić i župan Ivan Vučić u prisutnosti brojnih gostiju i uzvanika među kojima su bili i predstavnici vatrogasnih zajednica iz nekoliko hrvatskih gradova. Zaslužnim pojedincima, društvima, općinama i gradovima podijeljena su priznanja i zahvalnice. Na svečanosti su, uz Baića, uoči otvorenja govorili predsjednik Vatrogasne zajednice grada Karlovca Dragutin Rendulić, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, počasni i aktualni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki i Željko Popović, a na kraju se sudionicima svečanosti obratio i gradonačelnik Jelić. radio Karlovac

10.07.2009. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters