VATROGASCI ZALAZE I U BUNARE, RIBNJAKE I NA CESTE
[ # ]

VIROVITICA
Piše: Marija Lovrenc

Virovitički vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe u posljednjih su godinu dana najmanje radili svoj osnovni posao - gasili požare.

Razlog tomu je što su vatrogasci iz godine u godinu sve zaposleniji i što se količina i vrsta njihovih obveza i dužnosti povećava, pa intervencije poput gašenja vatre ostaju tek manji dio posla koji ispunjava njihovo često stresom i opasnošću ispunjeno radno vrijeme.

- Posao nam je sve raznovrsniji. Prije dvije godine imali smo oko 150 intervencija, a samo lani njihov broj porastao je na 540. Radimo svašta, od tehničkih intervencija u prometnim nesrećama, do uklanjanja granja nakon većeg nevremena - istaknuo je zapovjednik JVP-a Ante Tutić.Kaže da kod njih nema mirovanja, s obzirom na to da je ekipa bar jednom dnevno na terenu koji uz Viroviticu pokriva i četiri okolne općine. Vatreni dečki lani su ugasili 51 požar, od toga je 28 njih bilo na građevinskim objektima, a gasili su i četiri automobila koja su se zapalila.

U vrijeme suše postali su i “vodonoše” - gotovo svaki tjedan cisternom su prevozili pitku vodu u naselja poput Jasenaša. U krizno vrijeme poplave, početkom lipnja prošle godine, tri su dana i noći tijekom čak 150 intervencija ispumpavali vodu iz kuća, podruma i dvorišta. U najgorim slučajevima, prvi su na mjestu prometnih nesreća, iz bunara vade one koji počine samoubojstvo, lani su bili i ronioci, kada je iz ribnjaka i Drave trebalo izvući tijela utopljenika.Hladna glava, bogato iskustvo, timski rad i puno ljudskosti - jedina je formula koja tada pomaže, kažu vatrogasci koji ističu da su zahvaljujući 15 milijuna kuna vrijednoj opremi zasad spremni za sve terene - od šume i rijeke do vrhova zgrada i podruma.

- Iako vatrogasci jako dobro rade, veći broj trgovačkih centara i poduzeća u gradu, nameću potrebu za većim brojem profesionalaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi - kaže Tutić. Napominje da nedostaje još pet stručnih vatrogasaca.Dio ljudi specijalizirat će se potom za posebna područja, poput tima ronilaca, koji im zasad, kažu, nedostaje. Ujedno, grad i Virovitičko-podravska županija najavili su vatrogascima pomoći i uložiti u dio opreme, među kojom se nalaze kamion i spremnici za prijevoz opasnog otpada, pa bi time Virovitica i okolica bila zaštićena u slučaju svih vrsta opasnosti s kojima se vatrogasci svakodnevno bore. Večernji List

13.02.2009. ...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters