PREVRNULA SE CISTERNA S ETILENOM , NEMA POTREBE ZA EVAKUACIJOM LJUDI
[ # ]

RIJEKA
Piše: Alenka Klepac

Zbog još nepoznatih razloga, vozač cisterne izgubio je kontrolu nad upravljačem i oko 16.30 sati sletio s prometnice Hreljin-Križišće kod Rijeke VIDEO

Vozač cisterne Danko Arbutina (33) iz Hrvatske Kostajnice sletio je s prometnice Hreljin - Križišće nedaleko Rijeke. Pao je u provaliju duboku oko 200 metara, ispao iz cisterne i poginuo. Vozač je u cisterni iz petrokemije 'Dina’ iz Omišlja prevozio 20 tona opasnog plina etilena za zagrebačku tvrtku 'Dioki. Vatrogasci su brzo sanirali spremnik iz kojeg je istjecao etilen, pa nije bilo potrebno evakuirati najbliže kuće u obližnjem Bakarcu.

Vatrogasci su hladili plin kako ne bi došlo do eksplozije, a preventivno je isključen i dovod struje za dio Bakarca. Mjesto nesreće saniralo se cijelu noć, a tijekom današnjeg dana vjerojatno će se krenuti prema spaljivanju plina. Prema prvim podacima vozač cisterne koji se kretao u pravcu Hreljina u desnom oštrom zavoju izgubio nadzor nad upravljačem. Prešao je preko pune linije, srušio zaštitnu ogradu i sletio u provaliju. Njegovo tijelo prevezeno je u riječki Zavod za sudsku medicinu radi obdukcije. 24 sata

DUZS

U 16:20 sati DC 112 primio je informaciju od VOS-a da je cisterna prevozila etilen te da je istjecanje etilena zaustavljeno intervencijom JVP Rijeka (sa 19 vatrogasaca i 7 vozila), JVP Crikvenica (sa 1 vatrogascem i 1 vozilom), te DVD Hreljin (sa 1 vatrogascem i 1 vozilom). U pripravnost je stavljena DIP Zadar i specijalna policija radi intervencije i moguće evakuacije stanovništva s područja mjesta Bakarac. Prema informacijama iz VOS-a, termo-kamerama je obavljen pregled te je utvrđeno da je istjecanje plina minimalno i da nema opasnosti za stanovništvo, zbog čega neće biti potrebe za intervencijom DIP-a i specijalne policije. Ostatak plina će spaliti specijalizirana tvrtka, a zatim će se prići izvlačenju cisterne iz provalije.
Angažiran je HGSS Rijeka radi izvlačenja tijela poginulog vozača cisterne. Akcija HGSS-a u kojoj je sudjelovalo 13 pripadnika trajala je do 20:45 sati.
Od 17:30 sati isključen je dalekovod koji prolazi blizu mjesta nesreće i bez napajanja električnom energijom ostala su sva okolna mjesta. Opskrba je normalizirana u 19:33 sati. Za vrijeme intervencije vatrogasaca promet je bio zatvoren, i do 21:50 sati odvijao se naizmjenično jednim prometnim trakom. U 21:50 promet je normaliziran.
Tijekom noći dežurstvo na mjestu nesreće obavljali su vatrogasci iz JVP Rijeke i Crikvenice i DVD-a Hreljin.

09.02.2009. ...21:41 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters