ZAPALJENE BOŽIČNE JASLICE U VODICAMA
[ # ]

VODICE
Piše: Željko Huljev

Božićne jaslice izrađene u naravnoj veličini nestale u požaru **** Mještani do dolaska vatrogasaca gasili vatru sa vodom iz kanti **** Časne bose preko žive vatre krenule prema požaru u htijenju da spasu neku od figura **** Stanovnici Vodica koji su zgroženi prizorom javno osuđuju ovaj nezapamćen i bezuman čin još uvijek nepozantih počinitelja VIDEO

Iznenadni noćni i vjerojatno podmetnuti požar u utorak je u Vodicama ispod zvonika Župne crkve Sv.Križa, doslovno u prah i pepeo pretvorio Božićne jaslice izrađene u naravnoj veličini, pri čemu je plamen nastale buktinje u štalici doslovno progutao uprizorene likove novorođenog Isusa, Djevice Marije, Josipa i Sveta Tri kralja u zajedništvu sa ovčicama, devom i slonom,dok je rasplamsani plamen također zahvatio i opožario obližnji stan časnih sestara, butik i prostorije na katu zapaljene kuće koje koriste članovi poznatih vodičkih Žudija.

Požar su oko 2 sata u noći prvi primijetili članovi obitelji Zdravka Đurića koja živi na drugom katu kuće ispod koje su postavljene jaslice, nakon čega su šokirani prozorom, doslovno u pidžamama, dohvatili kante sa vodom i krenuli u gašenje požara koji se u tom trenutku sa zapaljenih jaslica proširio i zahvatio prozore stana u prizemlju u kojemu su spavale časne sestre.

- Ostao sam do kasno budan uz televizijski program i odjednom sam osjetio užasan i opor miris dima koji me počeo gušiti - kazao nam je Zdravko Đurić.
- Pohitao sam prema prozoru, otvorio ga i na veliko zaprepaštenje ugledao ispod sebe ogromni plamen koji je gutao jaslice i čiji plameni jezici su mi, sezajući u visinu drugog kata, skoro zahvatili i opržili lice.Podigao sam svoje iz kreveta, nakon čega smo panično počeli ulijevati vodu u kuhinjsko posuđe i prosipati je kroz prozor - dodao je Zdravko.
- Primijetio sam da se vatra proširila prema kući u kojoj žive časne sestre. Spustio sam se dolje, prošao kroz plamen i sav uspaničen, bjesomučno sam im počeo lupati na vrata i glasno ih dozivati. Kada su se probudile i sa vrata ugledale zapaljene jaslice, bile su izbezumljene i šokirane, čak toliko, da su bose preko žive vatre krenule prema požaru u htijenju da spase neku od figura.Netko je potom pozvao vatrogasce i policiju,koji su odmah došli, ali nažalost, jaslicama više nije bilo spasa.Časne su potom sjele na kameni prag svoga stana, uzele krunicu u ruke, počele plakati i moliti se Bogu.

Božićne jaslice u Vodicama, koje su svojim uprizorenjem rođenja Isusova u naravnoj veličini, osim mještana , oduševljavale mnogobrojne goste, izradio je Josip Jole Mateša, koji je po dojavi o požaru, također odmah stigao na mjesto događaja. Kada je ugledao zgarište ostao je bez riječi, jednako šokiran i ogorčen kao i župnik Frane Šimat.
- Ako se službeno potvrde moje sumnje, a one su okrenute prema slutnji o nečijoj očitoj namjeri da zapali jaslice, tada je ovo čin bez presedana onih osoba koje su na krajnje neciviliziran način povrijedili osjećaje svih vjernika u Vodicama i uopće svih ljudi dobre volje u našem mjestu i svih gostiju s kojima ovdje živimo.Ako je to istina, ja za osudu ili komentar takvog čina nemam riječi - rekao nam je župnik Šimat.

Osim potpuno izgorjelih Božićnih jaslica, prozora na stanu obitelji Đurić i stanu časnih sestara, plamen je zahvatio i pretvorio u crno fasadu dvokatnice,a u prizemlju je također do neprepoznatljivosti uništio butik Addelina.Jutro nakon požara, mjesto požara obilazili su mnogobrojni stanovnici Vodica koji su zgroženi prizorom javno osuđivali ovaj nezapamćen i bezuman čin još uvijek nepozantih počinitelja za kojima, prema službenom izvoru policija intenzivno traga nakon predhodno detaljno obavljenog forenzičkog i kriminološkog očevida i izuzimanja svih relevantnih dokaza koji bi mogli uputiti na činjenicu namjerno podmetnutog požara.

Kako su izvijestili iz županijske Vatrogasne zajednice, odmah nakon dojave o požaru na požarište su iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe poslana tri vozila i devet vatrogasaca te je pozvan vodički DVD iz kojeg je na teren poslana autocisterna.'Dolaskom na mjesto intervencije zatečen je požar na pročelju crkvene zgrade, odnosno gorjeli su prozori i drvene jaslice s kolima ispred te zgrade', navodi se u priopćenju iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije koje je objavljeno na službenim internetskim stranicama.Požar je ugašen oko 3 sata, navode vatrogasci. Slobodna Dalmacija

30.12.2008. ...13:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters