S BLINDO VRATIMA MUĆE SE I VATROGASCI
[ # ]

SPLIT
Piše: Žaklina Jurić

S blindo vratima, osim što stvaraju nerješiv problem provalnicima, muku muče i vatrogasci **** Iako posjeduju četiri vrsta alata blindo vrata za sada neriješiva enigma **** Proizvođač ne udovoljava želju vatrogasaca za obuku otvaranja **** Ako ne ide drugačije onda se razbijaju cilindri

Naime, na intervencije osim požara u stanovima, užarene kacige izlaze i kada djeca ostanu zaključana u stanu, pa zbog ključa u bravi s kojima mališani ne znaju baratati, roditelji ne mogu ući. U stanove s takvim vratima moraju vatrogasci ulaziti i onda kada susjedi policiji prijave da vlasnika toga stana nisu vidjeli duže vrijeme, a iz stana se širi neugodan miris.Tada policija uz pomoć vatrogasaca ulazi kako bi provjerili dobivenu informaciju. Nisu rijetke ni situacije kada je vlasnik stana stavio kuhati ručak i izišao vani u kupnju, zaboravio uzeti ključ, a prethodno zatvorio vrata koja su se direktno zaključala. I tada se traži pomoć vatrogasaca.

Iako vatrogasna postrojba raspolaže sa čak četiri vrste alata za otvaranje različitih vrsta vrata, najveći su im problem upravo - blindo vrata .- Priznajem da nam je to jedan od trenutno najvećih problema, ali ne samo nama u Hrvatskoj već u cijeloj Europi, jer nitko do danas nije riješio enigmu kako za vrijeme intervencije bez štete i sa što manje gubljenja vremena otvoriti takva vrata - kaže nam zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita Felicijo Parčina.

U tako hitnim slučajevima vatrogascim ne preostaje ništa drugo već vrata razvaliti i tako ih potpuno uništiti. No oni se ipak rijetko odlučuju za takve mjere,Tada kod inače skupocjenih blindo vrata, za koje ih ljudi najčešće zovu u pomoć da im ih otvore, vatrogasci razbijaju tek cilindar ili pak okvir vrata samo kako bi nesmetano mogli ući i pružiti pomoć onome tko se nalazi s druge strane. Kažu da je to najmanja šteta koju prilikom otvaranja tih najsigurnijih vrata na svijetu mogu prouzročiti.

- Osobno sam pokušavao po cijeloj Europi riješiti problem otvaranja blindo vrata, pa čak bio i na dva sastanka s policijom, no do danas od proizvođača nismo za to dobili zeleno svjetlo. Oni kažu da se ta vrata ne bi zvala blindo da ih se može tek tako lako otvoriti. Čak sam bio voljan proizvođaču deponirati identitet vatrogasaca koji bi naučili sistem otvaranja tih vrata i primjenjivali ga samo u hitnim situacijama, ali na žalost još ništa od toga - dodaje Parčina.

Vlasnici blindo vrata koji žive do trećeg kata u manjim su problemima nego oni na višim katovima. Vatrogasci do te visine, doduše riskirajući svoje živote, u stan ulaze kroz prozor ili balkon i onda iznutra otvore stan, dok onima na višim katovima ipak trebaju razbijati cilindar bravu ili okvir. Ukoliko vatrogasci zbog požara na nekom drugom mjestu ne mogu doći otvoriti blindo vrata, građane upućuju na ovlaštene osobe koje su registrirane u policiji i koje imaju razne alate za otvaranje blindo vrata. DalmacijaNEWS

27.12.2008. ...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters