U ŠAPJANAMA PRVI VATROGASNI POLIGON
[ # ]

RIJEKA
Piše: Jelena Androić

Vatrogasnoj zajednici Primorsko-goranske županije na uporabu je dodijeljeno korištenje bivše vojarne u Šapjanama koja će postati prvi vatrogasni poligon u Hrvatskoj, objavio je županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Gauš prilikom tiskovne konferencije na kojoj su sumirani svi pozitivni rezultati minule godine, a takvih je bilo mnogo.

"Naše je područje jedno od najzahtjevnijih, ako u obzir uzmemo otoke, samu Rijeku, vezu s turizmom, industrijom... Prvo smo iskorak napravili u kadrovskoj problematici i u nabavci tehnike i opreme, pa je u deset posljednji godina nabavljeno pedesetak vozila. Ali, bili smo »kratki« za poligon. Više nismo mogli za izvođenje vježbi koristiti neke tuđe prostore, jer pravi je poligon kompleksan prostor koji zadovoljava različite vidove simulacija i izvođenje najrazličitijih vježbi. No koliko ćemo kvalitetan poligon izgraditi, ovisit će o sredstvima. Računamo na podrušku Županije i jedinica lokalne samouprave, ali i na podršku Istarske i Ličko-senjske županije, pa čak i Slovenije koja je izrazila verbalnu podršku. Jer kako će to biti jedini vatrogasni poligon u Hrvatskoj, moći će ga koristiti vatrogasci iz cijele zemlje, a pogotovo oni koji se nalaze u nama najbližim županijama. Računamo i na pretpristupne fondove" - kazao je Gauš.

Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Hinko Mance osvrnuo se na požarnu sezonu s posebnim naglaskom na ljetne mjesece u kojima, kazao je, nije bilo većih požara jer se godinama ulaže u preventivu. Pored organiziranih protupožarnih patrola, stalnih dežurstava na motrenju šumskih predjela i ostalih uobičajenih aktivnosti u »izvedbi« 300-njak profesionalaca i oko 1500 dobrovoljnih vatrogasaca ovog područja, Mance ističe i akcije avio-izviđanja zračnog prostora i akvatorija realiziranih preko kluba »Krila Kvarnera«. Vatrogasna je zajednica ove godine pokrenula i glasilo »Nazovi 93« čija je urednica Vanda Radetić-Tomić, a koje je, po riječima urednika nacionalnog »Vatrogasnog vjesnika« Miroslava Kirinčića, najbolje županijsko glasilo. Prikazan je i novi film o Vatrogasnoj zajednici PGŽ, prvi audiovizualni materijal što na jednom mjestu predstavlja cjelokupno vatrogastvo županije.

Samo su neki od podataka iznesenih u filmu, po kojima je županijsko vatrogastvo s pravom u samom vrhu hrvatskoga, sljedeći: riječ je o zajednici s trećim flashower simulatorom požara u zatvorenim prostorima u Hrvatskoj (izgrađenim ove godine), o zajednici s voznim parkom nekoliko puta »mlađim« od hrvatskog prosjeka, prvoj s ronilačkom sekcijom. Saznaje se i da je Opatija još 1894., prva u Europi nakon Beča, imala unutar vatrogasne i hitnu spasilačku službu, čabarski vatrogasci često pomažu Slovencima, u planu je otvaranje županijskog muzeja vatrogastva u Rijeci... Zbog ovih i svih ostalih izvrsnih rezultata Vatrogasne zajednice PGŽ, njihov je rad pohvalio, uime Županije, i Branko Škrobonja koji je posjetio da su ovogodišnja ulaganja županije iznosila 2,1 milijun kuna te da će u 2009. narasti i na 2,3 milijuna. Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka, zaključno je naglasio da vatrogasni poligon nije došao sam od sebe te da nije slučajno završio baš na riječkom području. Novi List

18.12.2008. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters