VJEŽBA U BRODOSPLITU: SPAŠAVANJE OZLJEĐENIH RADNIKA NA NOVOGRADNJI 458
[ # ]

SPLIT

Profesionalna Vatrogasna Postrojba u gospodarstvu Brodosplit i Zaštitari BONAČIĆ izveli su vježbu spašavanje ozljeđenih radnika na novogradnji 458. Vatrogasci su bili raspoređeni u tri tima, a svaki tim je sačinjavalo četiri vatrogasca.
1. TIMgliser - u kojemu su se nalazili četiri vatrogasca opremljena osobnom opremom za spašavanje sa zadatkom penjanja trojice vatrogasaca na novogradnju dok jedan operater ostaje u gliseru radi prihvata i koordinacije.
2. TIM - Supaval koji su sačinjavala četiri vatrogasca opremljena osobnom i skupnom opremom za spašavanje sa zadatkom uspostave prečnice te prihvat ozljeđenih radnika
3. TIMMali mul koji su saačinjavala četiri vatrogasca opremljena osobnom opremom za spašavanje sa zadatkom zbrinjavanja te prijevoz ozljeđenih osoba VIDEO

Sam tijek akcije tekao je ovako:
Nakon porinuća, na Novogradnji 458 došlo je do radne nesreće. Zbog težine ozljeda kapetan upućuje zahtjev za pokretanjem akcije spašavanja u operativni centar vatrogasne postrojbe Brodosplit. Nakon zaprimljenog poziva Vatrogasni centar Brodosplit upućuje tehničko vozilo sa vatrogasnim timom za spašavanje te o događaju izvješćuje područno sjedište DUZS.Po dolasku na ''mali mul'' (tehničko vozilo) prvi spasilački tim se oprema potrebnom opremom za spašavanje i prelaze na gliser zaštitarske firme ''Bonačić'' koji ih prevozi do novogradnje.

Nakon dolaska do novogradnje, prvi spasilački tim pomoću spasilačke opreme penje se na novogradnju i izrađuje sidrišta kako bi omogućili uspostavu sigurnog sistema vertikalnog spuštanja uz oplatu broda s pratnjom. Nakon pružene prve pomoći spuštaju se najteže ozljeđeni radnici sustavom preko oplate broda uz pratnju dva operatera.

Drugi spasilački vatrogasni tim s vozilom TLF dolazi na ''mali mul'' gdje se članovi tima opremaju spasilačkom opremom te pristupaju izradi povišenog sidrišta preko spasilačkog tronošca kako bi osigurali siguran prihvat i prebačaj unesrečenog radnika iz glisera do vozila.

Nakon što se sigurno spusti prebacuje se na gumenjak koji ga odvozi do ''malog mula''. Prebacuje se u vatrogasno vozilo opremljeno opremom za prevoz ozljeđenih i odvozi u KBC Firule.Tehničko vatrogasno vozilo, opremljeno opremom za prijevoz unesrećenih nakon što je prevezao spasilački tim na mali mul, priprema se za prihvat ozljeđenog i prevoz u KBC.

Svrha i zadaća vježbe bila je u prvom redu osigurati koordiranost rada PVPG sa radnicima proizvodnog sektora zaduženih na Novogradnji 458 na svim razinama od izvješćivanja, prenošenja zapovjedi, postupka spašavanja do zbrinjavanja ozljeđenih prilikom porinuća novogradnje, te upoznavanje djelatnika PVPG-Brodosplit, lječničkog tima i Radionice pomorskih usluga o postupcima djelovanja i opasnostima prilikom zbrinjavanja ozljeđenih radnika dok je novogradnja na moru. Brodosplit

11.12.2008. ...16:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters