POŽAR U TVORNICI "VISKOZA" U LOZNICI
[ # ]

LOZNICA

U tvornici Viskoza u Loznici bukti požar, a u blizini se nalaze zapaljive materije. MUP navodi da je jedan osoba poginula, a da je požar sada pod kontrolom.

Kako je potvrđeno za B92, požar je izbio nešto prije 9 sati u djelovima tvornice "Cel vlakno" i "Svila", a zatim se proširio na obližnji pogon tvornice vlakana. Prema priopćenju Ministarstva životne sredine, u blizini pogona nalaze se velike količine zapaljivih materija, 500 tona ugljendisulfida, koje se čuvaju pod vodom.

Načelnik Sektora MUP-a za zaštitu i spašavanje Predrag Marić je izjavio da je u požaru jedna osoba smrtno stradala.U trenutku izbijanja požara u djelovima tvornice gdje je izbio požar su se nalazila petorica radnika. Četvorica radnika su spašena, a pretpostavlja se da jedan radnik poginuo.Direktor "Viskoze" Slavoljub Kojić je rekao da je potpuno isključena mogućnost da se požar proširi na skladišta opasnih materija, uključujući i rezervoar zapaljivog ugljendisulfida (CS2). VIDEO

Vatrogasci čine sve da se požar ne proširi na zapaljive materije, odnosno da ga lokaliziraju. U akciji gašenja učestvuju tri helikoptera MUP-a Srbije, kao i ekipe vatrogasaca iz Loznice, Šapca, Bajine Bašte, Valjeva i Sremske Mitrovice.

Kako se saznaje , u Loznicu pristižu specijalne ekipe MUP-a sa reflektorima koji će omogućiti vatrogascima da tokom večeri nastave gašenje požara. Inače, u tvorničkom kompleksu isključena je struja.."U toku su intenzivne mjere na lokalizaciji i gašenju požara. Trudimo se da poduzmemo sve kako se požar ne bi proširio i ugrozio širi prostor same 'Viskoze' jer je kemijska industrija i jako osjetljiva", rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Gašenje požara otežava jak vjetar, a prema informacijama s mjesta događaja, vatra je zahvatila pojedine plastične elemente i dio izolacije u objektima. Osim vatrogasaca na terenu su i republički inspektori za zaštitu životne sredine.Pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja Ljiljana Stanojević, koja se također nalazi na mjestu požara u lozničkoj "Viskozi", izjavila je agenciji Beta da požar nije zahvatio zapaljive supstance kojih ima u tvornici i da se čini sve da do toga ne dođe.U ovom trenutku još nema zvaničnih informacija o uzrocima požara.Požar nije jedini problem sa kojim se holding kompanija Viskoza suočava. Loznički holding, koji proizvodi celulozu, posle petogodišnjeg procesa restrukturiranja od prošle nedelje je u stečaju.

STANJE U VISKOZI 09.12.2008.
Viskoza još gori

08.12.2008. ...15:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters