TSUNAMI U ISTRI
[ # ]

PULA / VRSAR / NOVIGRAD / FAŽANA / POREĆ

Olujno jugo i visoka razina mora osim u gradovima na zapadnoj obali Istre nevolje je uzrokovala i u područjima uz donji tok rijeke Raše **** Na terenu su djelatnici Županijskog centra 112, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda te se radi na postavljanju dodatnih nasipa **** Zbog jakog juga more je jutros potopilo cijelu fažansku rivu i mol ispred ureda Nacionalnog parka Brijuni **** PU istarska i Centar 112 još uvijek prikupljaju podatke a za sada izvješćuju o manjem požaru i nizu poplava na širem pulskom području VIDEO

poplavljen carinski mol u Umagu
Olujno jugo i visoka razina mora osim u gradovima na zapadnoj obali Istre nevolje je uzrokovala i u područjima uz donji tok rijeke Raše gdje je od jutros na snazi obrana od poplave. - Razina vode se u pojedinim dijelovima digla i za pola metra od normalne razine te je poplavljen veći dio nasipa. Na terenu su djelatnici Županijskog centra 112, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda te se radi na postavljanju dodatnih nasipa, kazao je Gianantonio Santini iz Hrvatskih voda. Zbog dizanja razine mora zatvorena je cesta Novigrad - Tar.

Poklopila su se dva prirodna «trenutka», iznimno jaki južni vjetar s «velikim» morem i plima koja je u 9,45 minuta u Novigradu dosegnula najvišu točku.Rezultat je bio «tsunami», plimni val koji na sreću nije nastao kao posljedica potresa u podmorju već jakog južnog vjetra i plime. Stariji Novigrađani se sjećaju davnih godina sličnih prirodnih nepogoda no od 1968 godine Novigrad nije bio potopljen. «Gibanje» mora, s južne strane grada na prostoru Rivarele poplavilo je nogometno igralište i šetnicu u dužini od jednog kilometra.

Na gradskoj plaži more je pokupilo dvije drvene kućice na «Waikiki plaži» s ugostiteljskom opremom a potopljeno je bilo i igralište za odbojku na pijesku. Poplavljeni su i ugostiteljski objekti na Porporeli a valovi su polomili dijelove terasa. More je u Mandraču «izašlo» na obalu i «potopilo» prostore nekoliko trgovina, Lučke uprave, prodajni prostor Vinarije i obližnju mehaničku radionicu.

Na trenutke je u prekidu bila i prometnica kod Antenala jer je more poplavilo prometnicu a valovi prelijevali su most. Dijelovi Umaga i Poreča u ranim prijepodnevnim satima bili su također pod morem a preplavljena bila Porečka riva a pod morem je u Umagu bio Carinski mol i Trg slobode.

poplavljena pulska riva
Zbog jakog juga more je jutros potopilo cijelu fažansku rivu i mol ispred ureda Nacionalnog parka Brijuni, javlja nam čitatelj iz Fažane.

PU istarska i Centar 112 još uvijek prikupljaju podatke a za sada izvješćuju o manjem požaru i nizu poplava na širem pulskom području. U Voltićevoj ulici na Vidikovcu stablo je palo na auto, razina mora na pulskoj rivi narasla je za tridesetak centimetara, brojni poslovni prostori i stanovu su poplavljeni. Vatrogasci i komunalci su na terenu. U Medulinu je više barki potopljeno a razina mora također je neouobičajeno visoka.U Puli je more 'naraslo' za 30-tak centimetara.

O sličnim prizorima i visokom moru javljaju iz gotovo svih jadranskih gradova: Trogira, Zadra, Vodica, Šibenika a poplavljeno je i središte Rijeke. Centar za plimu u Veneciji proglasio je u ponedjeljak uzbunu zbog fenomena "aqua alta", jer bi more trebalo doseći polovicom dana visinu od 1,60 metara iznad normalne razine, što predstavlja rekord unazad 30 godina. Gotovo sve ulice u Veneciji, a posebice turističko središte sa slavnim Trgom Sv. Marka, već su ujutro bile prekrivene vodom. barkun.hr

01.12.2008. ...14:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters