VATROGASCI INTERVENIRAJU I DO 100 PUTA DNEVNO
[ # ]

BEOGRAD

Požar je vrag, koji nikad ne spava. Najčešći uzrok požara u zimskom periodu su loše instalacije, neispravni uređaji za grijanje, kao i ljudski nemar i nepažnja. Kada bi svi bili obazriviji mnoge tragedije bi bile izbjegnute” kaže Zoran Hadžić, načelnik Uprave za zaštitu i spašavanje.

Od početka mjeseca, skoro da nije bilo dana bez požara. Gorjele su barake, kuće, skladišta, a jedna osoba je izgubila život. Dilber Jašar - Spahić (57) ugušio se 17. studenog u požaru koji je izbio u njegovoj kući u Ulici Radoja Dakića 5 u Novom Beogradu.
- U toku prošle godine vatrogasci su ugasili više od četiri tisuće požara, a dogodi se da dnevno imaju i po 100 intervencija. Mnogi od tih požara bili bi izbjegnuti, kada bi svi na vrijeme razmišljali kako da do njih ne dođe - priča Hadžić.

Najčešći uzrok požara su neispravne instalacije, a zimi često i kvarovi na uređajima za grijanje i neočišćeni dimnjaci. Po Hadžićevim riječima, kako nestaju ložišta i privatne kotlovnice, smanjuje se i broj požara.
- Zgrade iznad četiri kata treba imati ispravnu mrežu hidranata i protupožarne aparate, a svaka zgrada protupožarni aparat, koji stoji na vidnom i svima dostupnom mjestu - kaže Jelena Jašović, načelnik odjeljenja za sprovođenje preventivnih mjera pri korištenju objekata.

Međutim, kako ona kaže, u praksi nije uvijek tako. Neke zgrade imaju perfektnu opremu za zaštitu od požara, dok je u nekima stanje katastrofalno. Uzrok tome je često i nespremnost svih stanara da vode računa o zajedničkim prostorijama i opremi.
- Kontroliramo stanje u zgradama koje imaju više od četiri kata, provjeravamo da li objekti u izgradnji ispunjavaju sve uslove protupožarne zaštite i stalno insistiramo na edukaciji ljudi, jer ona najprije može spriječiti požar - priča Hadžić i dodaje da se svaki požar može ugasiti čašom vode, ako se na vrijeme reagira.

Jedan od načina da se građani zaštite od požara je i da nabave svoje aparate za gašenje, koji se mogu kupiti u većim marketima. Po Hadžićevim riječima, i mali protupožarni aparat, koji ljudi najčešće kupuju za automobile može biti „prva pomoć” u stanu. Cijena ovog aparata nije viša od tisuću dinara, a za oko četiri tisuće dinara može se kupiti i veći aparat za gašenje požara. Na svakom aparatu postoji upustvo, tako da ih svi mogu koristiti. Blic

27.11.2008. ...14:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters