VATROGASCI NE MOGU PROČI OD PARKIRANIH AUTOMOBILA
[ # ]

KRALJEVO

Zaštita od požara u kraljevačkim višekatnicama je loša **** Protupožarni putevi su zatrpani, a aparati i crijeva za gašenje vatre su ukradeni **** U Kuli 1 ima 14 katova i 80 stanova, a samo osam protupožarnih aparata, i svi su zaključani u prizemlju.

Možda bi Mira Protić, koja je prošle srijede nastradala u požaru u kraljevačkom naselju Moša Pijade, bila spašena da je u ovoj šesterokatnici bilo protupožarnih aparata ili crijeva za gašenje vatre. Da se vatra proširila na ostale katove, tragedija bi bila još veća, budući da zbog nepropisno parkiranih vozila vatrogasci nisu mogli ni iz vlastitog dvorišta izvesti platformu za gašenje požara na višim katovima.Prošlonedjeljni požar u kome je život izgubila tridesetsedmogodišnja majka četvoro djece ponovo je aktuelizirao problem protupožarne zaštite u kraljevačkim višekatnicama. Odsjek za zaštitu i spašavanje u Kraljevu godinama upozorava gradske vlasti i kućne savjete da je neophodno da zgrade imaju protupožarnu opremu. Međutim, nitko apele ne smatra ozbiljnim sve dok se ne dogodi tragedija, a tada je kasno.

- Najveći problem su vozila parkirana na protupožarnim putevima. Zgrade kod Toplane i Doma društvenih organizacija, iza Robne kuće i hotela „Turist", sve četiri kule i soliteri kod bolnice potpuno su blokirani automobilima. Plašim se što bi bilo kada bi u ovim djelovima grada izbio požar - kaže šef Odsjeka Đeloš Babović.Ivko Kaličanin, predsjednik Skupštine stanara u Kuli 1, koja je među šest najviših zgrada u Kraljevu, već godinu dana bezuspješno vodi bitku za oslobađanje protupožarnih puteva.
- Ogorčen sam na nadležne institucije, kao i na propise! Prometnici kažu kako su im ruke vezane, jer grad mora donjeti odluku o uvođenju pauka. Gradske vlasti kažu da moraju izgraditi parkinge i garaže. Kome sve nisam pisao, samo prebacuju odgovornost jedni na druge - jada se Kaličanin.

U provjeri desetak velikih zgrada našlo se samo nekoliko protupožarnih aparata i nijedno jedino hidrantno crijevo! Stanar zgrade u Cara Dušana 82 kaže kako je sve otuđeno još prije mnogo godina, a njegov sin koji živi u novoj višekatnici ima isto takvo iskustvo u svom soliteru.

- Zaključavamo vrata zgrade, imamo video-nadzor, ali nema spasa od lopova, sve su aparate odneli! Zato sam bio prinuđen da kupim aparat i sada ga čuvam u svom stanu - rekao je stanar nove zgrade! Zato sam bio prinuđen da kupim aparat i sada ga čuvam u svom stanu - rekao je stanar nove zgrade.U Kuli 1 ima 14 katova i 80 stanova, a samo osam protupožarnih aparata, i svi su zaključani u prizemlju.

- Obavjestio sam stanare kod koga je ključ. Ljudi bi vjerojatno dali novac da kupimo još aparata, ali ne znam kako ih sačuvati - kaže rezignirani Ivko Kaličanin.Njegov susjed Zoran predlaže da zaštitne maske budu zakonska obaveza, jer su protupožarne stepenice udaljene od pojedinih stanova više nego što bi trebalo.Kada je riječ o protupožarnim stepenicama, zgrade u naselju Moša Pijade ih nemaju, a u drugima su uglavnom skladišta. Zakrčene su uglavnom krevetima, kacama sa kupusom, starim televizorima... Većina nema slobodan izlaz, a u nekim slučajevima su izlazna vrata zaključana ili se nalaze u dograđenim lokalima u prizemlju solitera.

Šef smjene vatrogasaca Goran Andrejević kaže da intervencije često ometaju nepropisno parkirani automobili.
- Kad krenemo na intervenciju, svi se problemi sažmu i onda smo zaista na mukama. Priđemo zgradi koliko možemo, a onda razvlačimo crijeva . Na opremu u zgradama i ne računamo - navodi Andrejević. Press Online

24.11.2008. ...11:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters