VATROGASCI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U POSJETU RAPSKIM VATROGASCIMA
[ # ]

RAB
Piše: Damir Marenić

46 vatrogasaca iz 23 vatrogasnih Zajednica zagrebačke županije posjetilo je otok Rab u sklopu stručnog izleta te stručnim predavanjima. Trodnevni izlet započeo je u petak polaskom autobusa ispred južnog ulaza u zagrebački velesajam u pravcu Senja pa sve do Jablanovca te trajektom na otok Rab. Oko 20 sati kako je bio i predviđen dolazak ispred hotela Arbiana dočekala nas je uslužna recepcionerka koja nam je podijelila ključeve soba kako bi se mogli ići pripremiti za večeru.

U subotu započelo se radno, odmah poslije doručka krenulo se u prijateljski posjet DVD Rabu , društvo koje je svojom organiziranošću jedno od najboljih dobrovoljnih društava na Jadranu. Doček je bio fantastičan. Dočekali su nas najstariji predsjednik društva u Hrvatskoj Joško Vidas te zapovjednik društva Josip Jaška koji nam je cijelo vrijeme našeg boravka na Rabu bio dostupan. Zapovjednik Jaška ukratko i iscrpno opisuje rad DVD Raba, organiziranost protupožarne zaštite na otoku te s ponosom ističe kako se štete nastale požarima za sada mjere u kvadratnim metrima a ne hektarima a za to najviše pohvale ide samim građanima Raba. SLIKE

Predsjednik Vidas ispunjen je ponosom rabskih vatrogasaca na dosadašnjem radu te pokazuje četiri statue vatrogasca koje su dobili kao najbolje društvo na Jadranu u akciji Turističke patrole.S ponosom pokazuje i Spomen sobu koja je stvarno impresivna i bogata. Nadalje ističe da je njihova tajna u edukaciji samih građana tako da ako dođe do požara oni sami priskaću u gašenju požara dok ne stignu vatrogasci a oni pak dolaze u stvarno kratkom vremenu jer prva navala stanuje iznad vatrogasnog doma i može brzo reagirati.

Obiđene su vatrogasne garaže te upoznati sa voznim parkom društva . Domačin je pripremio bogati domjenak na kojemu se u ime vatrogasaca VZZŽ-a na gostoprinstvu zahvalio presjednik Stjepan Ptićek naglasivši kako je ovo školski primjer organiziranosti vatrogastva te da bi mnogi mogli naučiti od njih. Također je u ime VZZŽ-a zahvalu uputio i tajnik Josip Novosel.

Nakon ručka i kratkog popodnevnog odmora krenuli se posjetiti i drugo društvo na otoku a to je DVD Lopar. Mjesto koje ima 22 pješćane plaže na kojima se već nekoliko godina održava prvenstvo Hrvatske u odbojci na pjesku, a prošle godine i ronjenje na dah gdje je ostvaren rezultat od 77 metara dubine smjestilo se i "B" postrojba DVD Lopara. Obilaskom garaža gdje su se mogla uoćiti vatrogasna vozila Mercedes i Iveco stara Zastava te doniranio zapovjedno vozilo Nissan koje je doniralo Istravino.Na domjenku koj je uslijedio nakon toga goste je pozdravio zapovjednik društva Frane Perić te naglasio da su malo društvo , mlado društvo ali sa velikom voljom u obrani ovog otoka. Predsjednik Ptićek u ime VZZž-a zahvalio se domačinu na fenomenalnom dočeku te izrazio veliko zadovoljstvo prihvaćanjem rapskih i loparskih vatrogasaca vatrogascima zagrebačke županije gdje će biti veoma dragi i dobrodošli gosti.

U večernjim satima započelo je stručno predavanje sa temama Zaštita šuma od požara na otoku Rabu te Zakon o zaštiti zdravlja na radu. Uvodnu riječ iznio je Josip Novosel te ukratko izbacio statističke podatke o šumama u Republici Hrvatskoj. Zaštitu šuma od požara na otoku Rabu pojasnio je Josip Jaška koji je između ostalog objasnio kako su u protupožarnu zaštitu na Rabu uključene Hrvatske šume. policijska postaja Rab, zaposlenici NPSD Sveta Mare, vatrogasci Raba i Lopara te najvažnije Građani otoka Raba. Naime svake godine se sa građanima radi edukacija i protupožarne mjere, zatim se vrši organizirano paljenje suhe trave i korova koje vrše sami vatrogasci. te na kraju objasnio akciju tzv. "Rapsku taktiku" kako ukrotiti nastali požar šume uz pomoć ljudstva ,tehnike i eko broda. Nadalje istakao je kako na Rabu ima 130 operativnih vatrogasaca (90 DVD Rab i 40 DVD Lopar )koji su spremni uhvatiti se u koštac sa svakom nastalom situacijom, a sve to su morali učini po onoj staroj "Uzdaj se u se i u samog sebe" jer najbliže jače društvo nalazi se na udaljenosti os 4-5 sati a zna se u kojoj bi fazi bio požar za to vrijeme. VIDEO

U drugom dijelu dr. Krešimir Hubak zamjenik ravnatelja HZZOZZR pojasnio je zakon o zaštiti zdravlja na radu . Ono što je bitno istači je članak 9 stavak 13 koji se odnosi na regulaciju statusa članova operativnih sastava dobrovoljnih vatrogasnih organizacija te članak 12 u kojem je rečeno da dobrovoljni vatrogasci koji nisu zaposlenici u dobrovoljnim vatrogasnim organizacijama nemaju pravo na novčanu naknadu u slučaju ozljede na intervenciji,natjecanju i slično. Oko ovog članka bilo je dosta upita od strane sudionika ali i sam dr, Hubak iskazao je nezadovoljstvo ovim člankom.

U nedjelju bilo je prostora za sve one koji su htjeli otići na misu , te razgledavanje grada uz stručnog vodića koja je vrlo opširno opisala otok Rab te omogučila posjet Udruzi Rapskih samostreličara gdje smo se mogli upoznati sa povezanošću Raba i San Marina te njihovim natjecanjima pomoću obrambenih samostrela koji vjerujte imaju svoju težinu od 25 kg te dometa od 400 metara. Poslije ručka uslijedio je povratak kući . Moram napomenuti da nas jecijelim tokom izleta pratilo predivno sunčano vrijeme.

16.11.2008. ...22:50 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters