VELIKI POŽAR TRSKE KOD RIBNJAKA "MIKA ALAS"
[ # ]

BEOGRAD

Vatrogasci , mještani i nasip zaustavili vatrenu stuhiju **** Mogučnost podmetanja požara postoji **** Po tko zna koji put se pokazala potreba ulaganja u vatrogasnu opremu i tehniku **** Beograd čuva 600 vatrogasaca od 2000 koliko ih je minimalno potrebno

U velikom požaru koji je jučer popodne oko 14.30 sati izbio u Krnjači izgorjelo je, u blizini Ribnjaka „Mika Alas“, više od 70 hektara trske.Vatrogasna jedinica iz Ovče, uz pomoć Vatrogasne brigade sa Zvezdare, nadljudskim naporima pokušala je ugasiti vatrenu stihiju, ali močvarni teren i jak vjetar otežavali su posao. Vatru je tek kod prvih kuća zaustavio zemljani nasip koji su mještani sami podigli kako bi se zaštitili od čestih požara u ljeto i jesen.

Prema riječima mještana, vatra je planula iznenada na više mjesta, tako da se ne isključuje mogućnost da je požar podmetnut. Košava je širila vatru velikom brzinom, pa su plamenovi dostizali visinu i do tri metra. Prvi koji su krenuli gasiti požar bili su mještani obližnjih kuća u ulici Sava Kovačević, a njima su se potom pridružili i vatrogasci.Prva u gašenje vatre stigla je vatrogasna jedinica iz Ovče, koja sa jednim vozilom i tri vatrogasca pokriva i Borču i Krnjaču. Uz pomoć vatrogasne brigade sa Zvezdare, vatra je stavljena pod kontrolu u večernjim satima. Vatrogasci na terenu su nam izjavili da je požar takvih razmjera po tko zna koji put pokazala se potreba ulaganja u nova vozila i tehniku, jer je postojeća starija od dva desetljeća.Beograd danas „pokriva“ samo 600 vatrogasaca, a prema procjenama, minimalan broj bi trebalo biti 2.000 kako bi grad bio siguran.

- Ovo nije prvi put da ova trska gori. Bilo je požara i prije, ali se nisu ovako brzo širili. Svakog ljeta i jeseni bukne po neki, pa smo se morali samoorganizirati kako bismo zaštitili kuće ,stvarajući zemljani nasip koji dijeli naselje od trske, što je i ovog puta pomoglo - ispričala je jedna mještanka.Tokom jučerašnjeg požara najugroženije su bile kuće oko kojih nije postojao zemljani nasip, pa je na tom prostoru bilo postavljeno nekoliko vatrogasnih cisterni kako bi vatrogasci intervenirali u slučaju nekontroliranog širenja vatre.Mještani kažu da trska pripada obližnjem ribnjaku, ali da im je nepoznato ko ju je mogao zapaliti i tako ugroziti njihove kuće.

- Ovo je neko uradio namjerno i na svoju ruku, a ako se ikad otkrije, trebalo bi ga dobro kazniti. Ne mogu razumjeti da su ljudi tako nemarni, da neko tek tako baci šibicu i ugrozi cijelo naselje - bjesno je govorio stariji meštanin.U intervenciji je sudjelovalo šest vatrogasnih ekipa sa 20 vatrogasaca, koji su pred večer ipak savladali vatrenu stihiju. Kurir

09.11.2008. ...07:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters