KRŠEVI OD VOZILA
[ # ]

VIŠEGRAD

Višegradski vatrogasci, srećom, do sad nisu imali mnogo posla, već su gasili u nekoliko navrata samo požare dimnjaka.Za vatrogasce koji su se prošle godine više mjeseci borili sa vatrenom stihijom, ovaj trenutni predah se koristi za dalju obuku i stručno profesionalno osposobljavanje.Ali i za suočavanje sa nekim slabostima i manjkavostima, prije svega u opremi, i radnoj snazi.

- Teritorijalna vatrogasna jedinica Višegrad do svibnja ove godine imala je 11 vatrogasaca, a sada ih trenutno ima sedam. Zbog nesreće u napuštenom skladištu u Vardištu kod Višegrada ostali smo bez trojice vatrogasaca, dok se četvrti nalazi na dužem bolovanju.Popuna novim ljudstvom je nesigurna - rekao je zapovjednik Teritorijalne vatrogasne jedinice Višegrad Ranko Šimšić.
- Raspolažemo sa tri kamiona i jednim terenskim vozilom. Međutim, dva kamiona su stara preko 25 godina, a treći kamion zbog nedostatka financijskih sredstava nije registriran, pa tako i on na neki način nije u funkciji - kaže Šimšić. Višegradski vatrogasci muku muče sa nedostatkom osnovne opreme, od sredstava za gašenje požara do sredstava veze, i adekvatnih odijela.
- Od Civilne zaštite smo dobili naprtnjače i crijeva, dok nam nedostaju radna odijela, dodatni aparati za gašenje, odijela za zaštitu od vatre, te priručna sredstva - dodao je Šimšić.

U protekloj godini TVJ Višegrad je dobila oko 20.000 maraka, što je nedovoljno za nesmetan rad jedinice.Ako se uzme u obzir da jedno vatrogasno vozilo košta 200.000 maraka i više, višegradskim vatrogascima je nabavka novog vozila samo san.Poseban problem predstavljaju male plaće zaposlenih koji rade veoma opasan i odgovoran posao.Vatrogasci mnogo očekuju od promjene Zakona o vatrogastvu, na osnovu čega bi se sve vatrogasne jedinice Republike Srpske financirale iz republičkog proračuna, kao što je to urađeno u Srbiji i Hrvatskoj.Za vatrogasce u Republici Srpskoj bi došli ljepši dani. Slobodna Dalmacija

31.07.2008. ...09:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters