UGAŠEN POŽAR NA PAKLENIM OTOCIMA
[ # ]

PAKLENI OTOCI

Šumski požar koji je u srijedu u 14.56 sati buknuo na Paklenim otocima kod Hvara, u uvali Perna na otočiću Sv. Klement, već je oko 17 sati stavljen pod nadzor, jer je neposredno nakon zaprimljene dojave brodovima na mjesto požara upućeno 45 vatrogasaca DVD-a Hvar s desantnom opremom da bi se uključili u gašenje vatre.Također je zatražena pomoć kanadera, međutim, iz Zadra je zbog jake bure najprije poletio samo jedan protupožarni avion i gasilačkim aktivnostima pristupio u 16 sati, a potom je iz baze prema Paklenjacima upućen i drugi kanader.

- Vatra je zahvatila gustu borovu šumu, a sjeveroistočni vjetar je nosio prema ACI-marini Palmižana i Vinogradišćima, pričinjavajući probleme u gašenju. Ipak, objekti u marini i ljudski životi nisu došli u pitanje zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasnih snaga, koje su na posljetku požar i stavile pod nadzor – kazao je Cvjetko Mazalin, glasnogovornik DVD-a Hvar, pojašnjavajući da još uvijek nije sagledana ukupna površina koja je opožarena, jer se upravo pripremaju aktivnosti za sanaciju rubova požarišta, kako se vatra tijekom noći ne bi proširila na okolno područje.

Ipak, prema neslužbenim procjenama u požaru je izgorjelo oko 20 hektara šume i makije. Koliki će broj gasitelja ostati na terenu nakon povlačenja zračnih snaga da bi sanirali rubove požara pumpama, naprtnjačama i motornim pilama odlučit će Mate Jeličić, zapovjednik vatrogasnih snaga za otok Hvar, zajedno s Rinom Budrovićem, zapovjednikom DVD-a Hvar.Neformalno doznajemo da se najprije špekuliralo kako su požar izazvale dvije djevojke sa Hvara, a potom da se jedan mladić prijavio sam zbog izazivanja požara, međutim, djelatnici Pete policijske postaje Hvar rade na utvrđivanju uzroka i načina požara, pa će detaljniji podaci o tome biti dostupni tek naknadno. Slobodna Dalmacija

23.07.2008. ...19:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters