PROTIV VATRENE STIHIJE
[ # ]

PETRINJA

I ove godine vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe grada Petrinje pomažu u preventivi požara na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. U Prevlaci kod Dubrovnika vatrogasci se izmjenjuju svaka dva tjedna. Već su bili Dubravko Pavlenić i Ante Pavlović, sada su u preventivi Mario Mihalić i Robert Klasnić, a uskoro će smjenu preuzeti Zvonimir Ljubičić i Krešo Prelošćan. „Riječ je o elitnim vatrogascima koji su u bazi u Lučkom završili posebnu obuku koja uključuju spuštanje užetom iz helikoptera u samo žarište požara na nepristupačnom terenu i tzv. Cooperov test, jednu od najzahtjevnijih provjera psiho-fizičkih sposobnosti vatrogasaca“, objasnio je Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Petrinje. Vrlo često vježbe su izvodili i na svom terenu u Vatrogasnom domu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin kao najkritičnije područje po pitanju opasnosti od požara ocijenio je krajnji jug Dubrovačko-neretvanske županije, pa su najbrojnije vatrogasne snage koncentrirane na tom području Hrvatske. U Blatu na otoku Korčuli nalaze se osmorica vatrogasaca, s dvije auto cisterne i jednim kombi vozilom. U Orebiću na poluotoku Pelješcu dvojica su Sisačko-moslavačkih vatrogasaca, s jednim kombi vozilom. U Prevlaci, na dubrovačkom području, na ispomoći su također dvojica vatrogasaca, a u Debeljaku kod Sukošana, na zadarskom području, njih su trojica, s jednom autocisternom.Ovog su vikenda dvanaest vatrogasaca s područja Sisačko-moslavačke županije posjetili su zamjenik županice Rajko Mladenović i županijski vatrogasni zapovjednik Mijo Brlečić. Među spomenutih dvanaestero vatrogasaca šestorica su profesionalci, a šestorica članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Uoči požarne sezone vatrogasci su upozoravali da još nisu primjereno opremljeni za borbu s vatrenom stihijom i godinu dana nakon kornatske tragedije upozorili mjerodavne institucije da bez opreme koja život znači neće ići na teren. Nadam se da imaju sve ono što im je potrebno kako bi sačuvali tuđe, ali i svoje živote u borbi s vatrenom stihijom koja i danas prijeti kod Tučepa i Makarske. Radio Petrinja

17.07.2008. ...20:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters