VELIKI POŽAR U BLIZINI ATENE
[ # ]

ATENA

Širom Grčke danas su, uprkos padu temperature na oko 30 stupnja, izbili mnogobrojni šumski požari, neki na rubu naselja, i šire se nošeni veoma jakim vjetrom. Zbog požara koji je popodne lokaliziran, evakuirano je stanovništvo mjesta Markopulo, nedaleko od Atene, gdje su tri kuće oštećene vatrom. Na tom mjestu su 24 vatrogasna kamiona, 60 vatrogasaca, tri helikoptera i sedam kanadera. Od popodneva gori požar u klancu Tembi, blizu autoputa Solun-Atena gdje je angažirano sedam vatrogasnih vozila, dvije pješadijske jedinice vojske, dva aviona i sedam vatrogasnih helikoptera. Požari danas gore i na otocima Kefalonija, Andros i Krf. Vatrogasci uz pomoć helikoptera na Androsu brane lučki grad Gavrio u čijoj okolini gori žbunje.

Na Kefaloniji takođe gori žbunje, a na Krfu šuma kod mjesta Paleohori. Pod kontrolom vatrogasaca je požar u industrijskoj zoni Atene, u Aspropirgosu gdje je velika luka, rafinerije nafte, čeličane i druge tvornice. Tamo je požar izbio jutros u 02:15, a zatim na još tri mjesta zbog čega lokalne vlasti sumnjaju da je podmetnut. Do temelja su izgorjela skladišta industrijske robe i poduzeća uvoznika sa skladištem automobila, a u posljednji trenutak je vatra zaustavljena pred tankovima rafinerije nafte. Vatra je oslabila kada je dohvatila već napola izgorjele borove na obroncima planine Parnita, koja je ji prošlog ljeta. Požar je u zoru izbio i na najvećem atenskom smetlištu kraj prigradskog naselja Ano Ljosja. U susjedstvu su izgorjele tvornica za preradu drveta, tvornica frižidera i dva skladišta. Jučerašnji veliki požar na obroncima planine Parnita, u predgrađu Atene, je sasvim lokaliziran, a stotinjak vatrogasaca i vojnika sa 16 vozila danas gasi posljednja žarišta.

Tokom prošle noći su izbila još tri manja požara na samom rubu gradskog naselja Atene, ali su brzo ugašena. U predgrađu Soluna danas je izgorjelo oko 50 hektara šume, a požar je lokaliziran prije podne. Vatra međutim bijesni na poljima nedaleko od graničnog prelaza Evzoni, na granici Grčke i Makedonije. Po izvešćima grčkih medija, požar je izbio u Makedonji, a vjetar ga je prenio u Grčku koja je poslala jake vatrogasne snage u granično područje. Po popodnevnom priopćenju Vatrogasne službe Grčke, za poslednja 24 sata u toj zemlji su izbila 102 šumska požara i 54 u naseljenim područjima.detaljnije

16.07.2008. ...13:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters