FINANCIRANJE HRVATSKOG VATROGASTVA U 2009. GODINI - PRIJEDLOG
[ # ]

ZAGREB

Već punih 15 godina traje uvjeravanje i lobiranje za uspostavu pravednog i ravnomjernog financiranja vatrogastva u Republici Hrvatskoj. U tih 15 godina vatrogastvo je prošlo "metamorfozu" iz centraliziranog vatrogastva u "kvazi-centralizirano" vatrogastvo, jer Država još uvijek nije uz prenesene obveze lokalnoj samoupravi prenijela i financijska sredstva svim jedinicama lokalne samouprave, nego samo nekima (finacijska sredstva za sada dobivaju samo javne profesionalne vatrogasne postrojbe). Rasprave su prošle kroz sva tijela Hrvatske vatrogasne zajednice, i kao kompromis je nastao ovaj prijedlog, koji bi uistinu završio proces decentralizacije vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Od "žalopojki" i kritiziranja, Hrvatska vatrogasna zajednica je prešla "na djelo": dogovoreni su i utvrđeni kriteriji, te nakon rasprava u radnim grupama, Operativno-tehničkom stožeru i Predsjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice stvoren je konsenzusom podržan prijedlog. Ovdje posebnu zahvalu treba izraziti novoizabranom Predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice, mr. Anti Sanader, koji je pokrenuo postupak i informirao nadležne državne institucije.

Na čemu se temelji prijedlog? Prvenstveno svoje opravdanje crpi iz usavnih odredbi Republike Hrvatske, gdje je, između ostalog, zaštita od požara definirana kao nadležnost lokalne samouprave (članak 134 Ustava RH; važni su i članci 3., 7. i 52....).

Prijedlog kao osnovu uzima jednostavne i u drugim državama već primijenje kriterije raspodjele (broj stanovnika i površine lokalne samouprave). Sadašnji način određivanja financijskih sredstava je u najmanju ruku upitan, budući do sada uopće nije usklađivan s nadležnom institucijom (Hrvatskom vatrogasnom zajednicom), nego je ad hoc određen u uredima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. opširnije na stranici HVZ-a

29.05.2008. ...15:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters