POŽAR ORLOVOG GNIJEZDA
[ # ]

KEHLSTEIN

Image Hosted by ImageShack.us

deutsch

U Orlovu gnijezdu, kući koja je nekad pripadala jednom od najvećih zločinaca na svijetu Adolfu Hitleru, a nalazi se na vrhu planine Kehlstein iznad njemačkog Obersalzburga u Bavarskoj, na 1,834 metra visine, u subotu je izbio požar, zbog čega su hitno angažirane spasilačke ekipe jer se u tom planinarskom domu tada nalazilo oko 500 turista.

Orlovo gnijezdo 2004
Turisti se do podnožja Kehlsteina mogu dovesti autobusima ili drugim vozilima, a potom prema vrhu nastavljaju osobnim Hitlerovim dizalom, koje prolazi vertikalno kroz planinu. Tunelom dugačkim 124 metra ulazi se u samo srce planine, a zatim se dizalom stiže do utvrde. Na samome vrhu mogu uživati u jelu i piću posluženom na 1,834 metra s kojih puca prekrasan pogled.

Policija je izvijestila kako je manji požar koji je izbio u strojarnici ubrzo ugašen, no vožnja dizalom neko je vrijeme iz sigurnosnih razloga bila obustavljena. S obzirom na to da se s vrha u podnožje može spustiti samo planinarskim stazama ako ih dobro poznajete, spasilačke su ekipe za svaki slučaj angažirale šest helikoptera i gorsku službu spašavanja čiji su pripadnici bili u stanju pripravnosti, kako bi u slučaju većeg požara što hitnije pomogli turistima.

Nakon kraćeg vremena objavljeno je da je dizalo ponovno u pogonu, pa su do sumraka svi turisti spušteni u podnožje.Kuću su Hitleru 1939. u povodu njegova 50. rođendana darovali nacistički novaci. Od 1960. pretvoren je u planinarski dom kojim upravlja lokalna turistička zajednica, a restoran i kafić u najmu su privatnih poduzetnika. Slobodna Dalmacija

25.05.2008. ...10:59 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters