UMJESTO STARIH KANADERA,NOVI ZRAČNI TRAKTORI
[ # ]

ZAGREB
Piše: Vanja Moskaljov

Hrvatska je odustala od unajmljivanja dvaju protupožarnih aviona, kanadera, za ovu sezonu, a novac predviđen za tu namjenu iskoristit će se za nabavu još dvaju protupožarnih aviona tipa AIR TRACTOR AT-802A Fire Boss potvrđeno nam je iz Ministarstva obrane.

Air Tractor AT 802A Fire Boss
Prema lanjskoj odluci Vlade, Hrvatska će nabaviti dva nova kanadera CL-415, a s obzirom na to da ih kanadska tvrtka Bombardier može isporučiti tek za sezone 2009. i 2010., za ovu je godinu planirano unajmljivanje dvaju aviona od talijanskog Sorema. No, Talijani su u pregovorima nudili iznajmljivanje starih modela

CANADER CL-215 , kao i to da na njima lete talijanski piloti, koje bi se plaćalo iz hrvatskog proračuna. Hrvatskoj strani takva ponuda nije bila prihvatljiva, jer bi bila, kako navode u MORH-u, operativni i sigurnosni problem.

Naime, pri upotrebi starih aviona s talijanskim posadama problemi bi bili u komunikaciji kod navođenja posada s terena, nepoznavanju područja nad kojim lete te potrebi za letenjem u paru. Zbog tih se problema ugovoreni sati naleta ne bi ostvarili, a bili bi plaćeni, kažu u MORH-u. Naglašavaju kako protupožarna sezona nije ugrožena jer je lani Hrvatska nabavila tri nova zračna traktora i deset helikoptera Mi-171š, koji su na zahtjev Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva opremljeni tako da mogu sudjelovati u gašenju požara.

CANADER CL-415
Hrvatska će tako u ovu sezonu ući s četiri kanadera CL-415, četiri zračna traktora, od kojih je jedan stariji model koji vodu može uzimati samo na pisti, najmanje osam helikoptera te jedan avion Pilatus PC-9M, koji služi za izviđanje. Od osam helikoptera, četiri će biti starije verzije Mi-8 MTV, dok će ostali biti novi Mi-171š, a po potrebi će ih se angažirati i više, poručuju iz MORH-a. Neslužbeno, pak, doznajemo, da su trenutačno za gašenje požara spremna tri kanadera. Večernji List

23.05.2008. ...19:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters