VATROGASCI RISKIRAJU ŽIVOT NA LJESTVAMA ZA GAŠENJE POŽARA
[ # ]

SOMBOR

Zapovjednik vatrogasne jedinice regionalnog Odsjeka za zaštitu i spašavanje u Somboru Dušan Kozoderović rekao je za GL da je većina vatrogasnih vozila u Zapadnobačkom okrugu – u općinama Sombor, Kula, Apatin i Odžaci – starija od 20 godina, a da se vatrogasne ljestve namjenjene za rad do 32 metra visine vode kao neispravne. On kaže da je i sva ostala vatrogasna oprema dotrajala, ali da se vatrogasci trude da je održe u funkcionalnom stanju. Po njegovim riječima, stari vatrogasni kamioni još su u pogonu zahvaljujući prvenstveno tome što ih održavaju sami vatrogasci, koji otklanjaju 90 % kvarova na tim vozilima.

Vozila stara i po pola stoljeća
– Krajem prošle i početkom ove godine dobili smo po jedno novo vozilo u okviru akcije tokom koje je iz Nacionalnog investicionog plana kupljeno ukupno 50 vatrogasnih kamiona i cisterni u Srbiji. Međutim, za našu vatrogasnu jedinicu to je nedovoljno, jer je još sedam vozila zrelo za rashod. Automehaničke ljestve koje su predviđene za rad na visinama u općinama Sombor i Apatin potpuno su nesigurne, ali bismo ih u kritičnim situacijama koristili uz naslanjanje na prozore – kaže Kozoderović.

U Riđici gori dok ne stignu somborski vatrogasci
Rukovoditelj Odsjeka za zaštitu i spašavanje u Somboru Milan Pilipović objašnjava da je nadležni servis još prije godinu i po ocjenio da su vatrogasne ljestve nesigurne za rad i da se mogu koristiti samo u krajnjoj nuždi, uz rizik za ljude koji njima rukuju. On napominje da će te ljestve teško biti dovedene u ispravno stanje, "jer to mnogo košta". Pilipović dodaje da je u sličnom stanju i platforma koja se za gašenje požara na visinama do 27 metara koristi u kulskoj i odžačkoj općini.

– Vatrogasnu opremu treba kompletno obnoviti, posebno zbog toga što jedinica Odsjeka za zaštitu i spašavanje intervenira ne samo u požarima nego i u tehničkim akcidentima i u prometnim nezgodama. Vatrogasna četa u Somboru i odjeljenja u Kuli, Apatinu i Odžacima nemaju odgovarajuća zaštitna odijela u slučaju curenja amonijaka u pogonima ili ulaska u neki drugi kontaminiran prostor – naglašava Pilipović.

Još lošije su opremljena dobrovoljna vatrogasna društva po selima u Zapadnobačkom okrugu koja bi trebala u gašenju požara pomagati profesionalnim jedinicama. Predsjednik DVD-a u Riđici Jovan Nadoveza kaže za GL da je kamion za gašenje požara u tom selu star skoro pola vijeka i da je cisterna potpuno neupotrebljiva.
– Kamion ne možemo pokrenuti, a cisterna curi, tako da, kad izbije požar, čekamo da stignu ekipe iz Sombora – kaže Nadoveza.

Vozilo staro 33 godine
Predstavnik DVD-a u Aleksi Šantiću Slavko Miljković rekao nam je da rezervoar vatrogasnog vozila koje je to društvo pozajmljivalo od poljoprivrednog kombinata u selu "više ne može držati vodu" pa kad bukne požar, mještani u pomoć pozivaju DVD iz Bajmoka ili profesionalnu vatrogasnu četu iz Sombora. Dušan Kozoderović ističe da somborski vatrogasci kreću na teren za nepun minut nakon prijema dojave o požaru, ali da im treba 25 minuta da stignu do Riđice ili do Alekse Šantića. Toliko vremena potrebno je i profesionalnoj vatrogasnoj jedinici u Kuli da se u toj općini pridruži dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Sivcu i Kruščiću. Zamjenik zapovjednika DVD-a u Kruščiću Slobodan Davidović kaže za GL da je staro vatrogasno vozilo u tom mjestu popravljeno pa se sad više ne mora gurati da bi upalilo, ali da i dalje pucaju crijeva za gašenje požara. Vatrogasac u Sivcu Slavko Purić rekao nam je da je gorući problem DVD-a u tom selu kamion star 33 godine i da je žalosno što mjesna zajednica i općina ne pomažu tom društvu obnoviti opremu, nego to čine potomci podunavskih Švaba, nekadašnjih stanovnika Sivca. Građanski List

21.05.2008. ...15:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters