DAN VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA SAMOBORA
[ # ]

SAMOBOR
Piše: Boris Bogolin
Foto: DVD-e Samobor

Dan Vatrogasne zajednice Grada Samobora obilježava se 15. svibnja, jer je na taj dan 1929. godine utemeljena Vatrogasna župa Samobor. Ove godine navršava se 79 godina njenog neprekidnog djelovanja.

Eeeee ,tak je to bilo nekad
Obilježavanje Dan Zajednice započelo je prigodnom sjednicom Predsjedništva, Nadzornog odbora stožera Zapovjedništva, a uz počasnog tajnika Alojza Vrbančića kao gosti bili su prisutni gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i pročelnik za gospodarstvo Željko Radovanić.Tajnik Zajednice Boris Bogolin u kratkom izvješću podsjetio je o povijesnom putu Zajednice vatrogasnih društava ovoga područja. Naglasio je da je Vatrogasna župa imala veliki ugled u vatrogastvu Hrvatske te su njeni čelnici aktivno sudjelovali u rukovođenju Hrvatsko – slavonske zajednice, a kasnije Hrvatske zajednice. U njenom su rukovodstvu, kroz različita razdoblja, posebno aktivni bili Bogumil Toni, Milan Lang, dr. Mirko Kleščić, Zvonimir Miholjević, Josip Heržić, Mirko Štengl, Vladimir Domin i drugi.

U ugodnom okruženju razgovaralo se o budućnosti vatrogastva i zaštite od požara na području Grada Samobora. Gradonačelnik Filipec podržao je rad Vatrogasne zajednice i njezinih članica, ali je istakao i da Grad zbog preuzetih obveza u drugim projektima nema financijskih sredstava za zadovoljenje svih potreba. Obećao je iz programa Vlade jedno navalno vozilo za JVP Samobor te dodatna sredstva za konačno uređenje cisterne za DVD Samobor te naglasio da se radi na nabavi podvozja TAM-a na kojem bi se radila nadogradnja. To baš nije bilo dobro primljeno kod vatrogasaca, budući da je TAM prestao s radom prije 25 godina pa je kasnije održavanje vozila iznimno skupo, a cijena uređenja stoji približno kao novo vozilo.

Sudjelovalo i 10 Samoboraca
Osposobljavanje i doškolovanje vatrogasaca neophodno je za što sigurunije i efikasnije djelovanje na požarima i drugim intervencijama. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije iz tih je razloga organizirala seminar za članove vatrogasnih društava koji je održan 15. svibnja u Vatrogosnom domu Donja Bistra. Teme su bile: požari raslinja, opasnosti i mjere zaštite, a predavači su bili iskusni stručnjaci Miše Miloslavić iz Dubrovnika i Siniša Jembrih.
Iz Vatrogasne zajednice grada Samobora sudjelovalo je 10 članova DVD Samobor, Rude, Galgova, Otoka, Pavučnjaka i JVP Samobora. SSN GLASNIK

19.05.2008. ...18:39 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters