NAPALI VATROGASCE DOK SU GASILI ZAPALJENO SMEĆE
[ # ]

NAPOLI

Stanovnici Napulja su napali vatrogasce koji su pokušavali ugasiti požare koji su izbili kada se zapalilo smeće u tom gradu na jugu Italije, priopćili su danas lokalni zvaničnici.

FotoArhiva: požar smetlišta
Vatrogasci su rekli da su stanovnici tokom noći bacali na njih kamenje, a u jednom slučaju su ih napali aparatom za gašenje požara. U tim incidentima nije bilo povrijeđenih.Vatrogasci su, takođe, dodali da su morali uz policijsku pratnju otiči sa mjesta na mjesto požara, kojih je tokom noći bili više od 100, a 30 u subotu ujutru. Više od 10 požara nije lokalizirano, rekli su vatrogasci.

Napulj i pokrajina Kampanja imaju već godinama problem sa smećem.Premijer Silvio Berluskoni predsjedavaće izvanrednoj sjednici vlade koja će se sljedeće nedjelje održati u Napulju, a na kojoj će se razmatrati problem odlaganja smeća u tom mediteranskom gradu.Posljednja kriza izbila je u prosincu 2007. godine, kada su komunalna poduzeća prestali odvoziti smeće, jer više nije bilo prostora na deponijama.

Protesti građana, koji su kao glavni razlog naveli rizike po zdravlje, omeli su izgradnju i ponovno otvaranje deponija i pogona za preradu smeća. Vlasti su, takođe, okrivile organizirane kriminalne grupe da su se infiltrirale u komunalne službe. Početkom svibnja, Europska komisija počela je pravnu akciju protiv Italije zbog krize sa smećem.

17.05.2008. ...21:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters