OPREZNO S PALJENJEM !
[ # ]

SUPETAR
piše:Jakov Zlatar - Montoya
Foto: DVD Supetar

Jučerašnja vatrogasna intervencija kod uvale Lovrečina zorno pokazuje koliko pozornosti treba posvetiti paljenju korova u poljima.

Jučer negdje oko 15:45 sati, na dojavu Centra 112 Split o gustom dimu kod uvale Lovrečina, na teren su odmah izišli supetarski vatrogasci. Riječ je, kako se to iz uvoda da zaključiti, o paljenju borovine i makije na poljoprivrednom zemljištu koje je zbog krive procjene i nepoštivanja pravila o paljenju na otvorenim površinama lako moglo prerasti u požer velikih razmjera.

Naime što zbog paljenja velike količine drvne mase odjednom, što zbog promjene i jačanja vjetra vlasnik zemljišta iznenada se suočio sa većim intezitetom vatre nego što je očekivao i da nije bilo brze i pravovremene intervencije vatrogasaca tko zna kako bi priča o jednom običnom radnom danu u polju mogla završiti.

Pomoćnik županijskog vatrogasnog zapovjednika za otok Brač, Ivan Jakšić - Žile još jednom moli pučanstvo otoka da se pri paljenju korova pridržava jednostavnih naputaka:

- o namjeri paljenja treba na vrijeme obavijestiti mjesno nadležno vatrogasno društvo ili policijsku postaju u Supetru

- prije paljenja preporuča se provjeriti prognozu vremena

- korov, granje i ostalu gorivu masu treba paliti postepeno i u više navrata

- paljenje na otvorenom svakako valja dovršiti do 15 sati


Mi Vas sa naše strane podsjećamo kako protupožarna sezona ove godine počinje 1. lipnja i kako je nakon toga datuma svako paljenje vatre na otvorenom strogo zabranjeno. braconline

06.05.2008. ...18:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters