380 POŽARA POHARALO 1256 HEKTARA U PRVA TRI MJESECA OVE GODINE
[ # ]

ŠIBENIK
Piše: Marina Jurković
Foto: Radovan Goger

U protekla nepuna tri mjeseca ove godine na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je čak 380 požara, a vatrogasci su se uglavnom, i to u 300 slučajeva, bavili gašenjem požara otvorenog prostora.

Opožarene površine, pak, dvostruko su veće u usporedbi s prošlogodišnjim pokazateljima. Lani je od početka siječnja do zaključno 28. ožujka izgorjelo 600 hektara površine, a ove 1256 hektara. Znalo se dogoditi, kaže Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, da u samo dva dana vikenda kroz veljaču, primjerice, vatrogasci registriraju rekordne 42 intervencije.

Imajući u vidu da za cijelu prošlu godinu podaci ukazuju na 1478 intervencija, od čega 1000 na otvorenom prostoru, mogućnost da će ovogodišnja brojka vatrogasnih intervencija biti i veća nije nerealna. Nije na vatrogascima, dodaje Dukić, da se bave uzrocima izbijanja požara, za to postoje inspektorati i policija, no indikativno je da su tzv. zimski požari često povezani sa spaljivanjem korova u sušnom razdoblju, i to, u pravilu, na uvijek istim područjima.

- U zaleđu Vodica, tako, lani smo u požarima otvorenog prostora intervenirali 145 puta - kaže vatrogasni zapovjednik. Zanimljivo je proučiti i statističke podatke vezane uz broj vatrogasaca koji su sudjelovali u intervencijama, te brojku ostvarenih radnih sati na požarištima. U razdoblju od nepunog prvog kvartala prošle godine 1512 vatrogasaca na intervencijama je provelo 2791 radni sat, a u istom razdoblju ove godine 1963 vatrogasca na terenu su provela čak 4692 radna sata.

Točno 40.628 radnih sati, pak, u cijeloj prošloj godini ostvarilo je na požarištima 10.000 šibensko-kninskih vatrogasaca. Statističke brojke, naime, “zbrajaju” vatrogasce prisutne na intervencijama, što znači da su brojni profesionalci u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljci u DVD-ima na požarištima bili skoro svakodnevno.

Svi bilježe veći broj požara i intervencija
Gotovo svi gradovi i općine od početka godine bilježe povećanje broja vatrogasnih intervencija. Na području grada Šibenika lani je u tri mjeseca registrirano 87 intervencija - ove godine 95, u Kninu se s lanjskih 69 broj intervencija popeo na 108, u Drnišu brojke svjedoče o prošlogodišnja 53 požara u prvom kvartalu - ove ih je godine bilo 73... Čak je i na području općine Biskupija povećan broj požara. U prvom tromjesečju prošle godine bilo ih je 13, a od početka ove godine 25! Jutarnji List

29.03.2008. ...12:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters