ZA KORNATSKU TRAGEDIJU NIJE KRIV DRAŽEN SLAVICA
[ # ]

SPLIT

Piše: Damir Petranović

U Portugalu i Španjolskoj bilo je pokrenuto nekoliko istraga nakon kojih su podignute optužnice protiv zapovjednika, ali ni jedna nije ‘prošla’ na sudu, rekao je prof. Viegas

Najpoznatiji europski stručnjak za borbu protiv požara, portugalski profesor Domingos Xavier Viegas, na kraju trodnevnog boravka u Hrvatskoj i nakon upoznavanja s detaljima prošlogodišnje tragedije na Kornatima, izjavio je da bi za stradavanje vatrogasaca bilo apsurdno kriviti njihova nadređenoga, te da ni u jednom sličnom slučaju u Europi za smrt gasitelja nije odgovarao zapovjednik.Viegas je nakon posjeta Kornatima ostao pri svojoj tvrdnji da je za pogibiju 12 vatrogasaca “gotovo 100 posto sigurno” kriv eruptivni požar, rijetka pojava naglog i nekontroliranog širenja vatre u kanjonima koju u tom trenutku u Hrvatskoj nitko nije mogao predvidjeti.

- Vidim da i danas mnogi ljudi ne shvaćaju što se dogodilo, pa mislim da nije realno očekivati da bi zapovjednik koji sjedi daleko od požara mogao znati kako će se situacija razvijati. Koliko znam, u Portugalu i Španjolskoj bilo je pokrenuto nekoliko istraga i podignuto nekoliko optužnica protiv zapovjednika, no ni jedna se nije održala na sudu - kazao je Viegas.

Optuženi šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, koji je prisustvovao Viegasovu predavanju u Splitu, nije htio komentirati njegove izjave jer ne želi javno istupati dok sudski postupak traje. Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković je kazao da vatrogasci ne žele zataškati ni jedan aspekt tragedije na Kornatima, nego stručno objasniti što se dogodilo.

- Ako je bilo pogrešaka, za njih se mora odgovarati - kazao je Franković.
Prof. Viegas, koji je prije nekoliko godina otkrio fenomen eruptivnih požara, naglasio je da u Hrvatskoj ne boravi kako bi utvrdio tko je kriv za tragediju, nego kako bi kao znanstvenik utvrdio što se dogodilo.
- Čak i da za Kornate nije kriv eruptivni požar, što je malo vjerojatno, ipak treba obučiti ljude i upozoriti ih da je takva situacija u Hrvatskoj moguća, pogotovo zbog konfiguracije terena - kazao je Viegas.

Inicijatori njegova dolaska u Hrvatsku, Hrvatska vatrogasna zajednica, Udruga profesionalnih vatrogasaca i Regionalni centar za katastrofe u Divuljama,u Splitu su organizirali predavanje za nekoliko stotina vatrogasaca iz cijele Hrvatske na kojemu su ih educirali o eruptivnim požarima i prikazali snimke požara sličnog kornatskom, na Korzici 2000. godine.
Predavanje je održao i irski stručnjak za zaštitnu opremu vatrogasaca Alec Feldman, koji je naglasio da će Hrvatska ulaskom u EU morati primijeniti više standarde zaštite gasitelja na terenu. Unatoč tome, nije se želio izjasniti jesu li vatrogasci poginuli na Kornatima bili slabo opremljeni jer, kaže, o tome nema dovoljno informacija.

U vatrenom obruču

•• Nakon posjeta Kornatima i dalje sam uvjeren da je za tragediju kriv eruptivni požar, no moram priznati da nisam očekivao tako brzo širenje vatre te da sam malo korigirao pretpostavku kojim smjerom se kretala - kazao je prof. Viegas. Dodao je da su gasitelji vjerojatno stradali i zbog nagle promjene smjera požara, te da je upravo to vjerojatno spasilo život preživjelog Frane Lučića. On sam se, kaže, tek na licu mjesta uvjerio o kakvom teškom terenu se radi, te je i sam dva puta pao i porezao ruku. Slobodna Dalmacija

07.02.2008. ...20:40 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters