ROLADA S KOKOSOM



Čokolada i kokos, opet jedna od mojih omiljenih kombinacija! Nemam baš običaj raditi rolade, ali evo jedne!

Tijesto:
5 jaja
4 žlice šećera
2.5 žlice kakaa u prahu
1 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Krema od kokosa:
100 g bijele čokolade
125 ml slatkog vrhnja
250 ml slatkog vrhnja
50 g kokosovog brašna

Čokoladni ganache:
200 g čokolade
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Priprema tijesta: Žutanjke tucite sa šećerom, dodajte im kakao, brašno i prašak za pecivo. Posebno istucite snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte u smjesu od žutanjaka. Veliki pleh (onaj od pećnice) obložite masnim papirom pa namažite tijesto u tankom sloju. Pecite na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Pečeno tijesto iskrenite na masni papir koji ste posuli šećerom te ga savijte u roladu. Ostavite da se ohladi.
Priprema kreme: Na manje komadiće narežite bijelu čokoladu i rastopite je u 125 ml slatkog vrhnja. Otapajte ili na laganoj vatri ili na pari. Zatim mješavinu stavite u hladnjak na nekoliko sati (može i preko noći). Izvadite kremu iz hladnjaka i miksajte je desetak minuta. Posebno napravite šlag od 250 ml slatkog vrhnja. U kremu dodajte šlag i kokosovo brašno te promiješajte.
Razmotajte tijesto i namažite ga kremom od kokosa i bijele čokolade. Zarolajte u roladu.
Priprema ganachea: Ugrijte slatko vrhnje i u njemu rastopite čokoladu. Kad se smjesa ohladi, stavite u hladnjak. Kada se dobro stisne (također može i preko noći), izvadite ga iz hladnjaka i dobro miskajte. Namažite čitavi roladu! Kolač možete posuti kokosom.

28.11.2010. u 16:17 | 16 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

CHEESECAKE S LIMUNOM



Budući da je cheesecake jedan od mojih omiljenih kolača, a nabavila sam nešto bračkih limuna, odlučila sam se za cheesecake s limunom!
Ovo je recept s kojim sam potpuno zadovoljna pa sam ga se opet držala uz neke minimalne promjene.

Podloga:
250 g keksa Grancereale s kakaom
100 g maslaca

Žuta krema:
600 g krem sira (stavila sam ABC)
3 jaja
5 žlica šećera
sok jednoga limuna
korica dva limuna

Bijela krema:
2 kisela vrhnja (crveno i plavo)
2 žlice šećera
1 vanilin šećer

Priprema:
Izlomite kekse pa ih zajedno s maslacem narezanim na kockice stavite u multipraktik, neka se sve poveže. Kalup za torte obložite masnim papirom te utisnite podlogu od keksa i maslaca. Pecite na 170 stupnjeva pet minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Miksajte sir i šećer dok smjesa ne postane kremasta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Dodajte sok i koricu limuna i promiješajte. Izlijte smjesu na podlogu od keksa. Pecite na 175 stupnjeva oko 15 minuta, a onda temperaturu spustite na 160 stupnjeva i pecite još deset minuta. Nakon pečenja ostavite tortu nekoliko minuta u odškrinutoj pećnici, a onda je izvadite i ostavite da se ohladi. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom i pažljivo premažite tortu. Vratite u pećnicu i pustite da se na 150 stupnjeva peče oko pet minuta. Neka se torta ohladi na sobnoj temperaturi, a onda je stavite u hladnjak preko noći.

22.11.2010. u 09:15 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PIZZA



Nikako da uhvatim vremena i objavim ovu pizzu. Ovo je pizza s meni omiljenim sastojcima; mozzarella, mini rajčice, pršut, rikola. Odustala sam od pizza s umakom od rajčice jer sam shvatila da su mi ove bolje. U zadnje vrijeme ni šampinjone ne stavljam jer mi nekako uvijek previše puste vodu. Nekad znam staviti luka, a idući put idu tikvice! wink

Tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
sol
2 žlice maslinovog ulja
mlaka voda (oko 250 ml)

Nadjev:
žlica-dvije maslinovog ulja
mozzarella
mini rajčice
pršut
rikola

Priprema:
U brašno dodajte kvasac, sol i maslinovo ulje. Ulijte vode koliko vam je potrebno da umijesite mekano tijesto. Ostavite ga na toplom da se dize oko sat-dva. Premijesite, razvaljajte i stavite u protvan. Namazite maslinovim uljem, dodajte mozzarellu i mini rajcice narezane na polovice ili četvrtine. Pecit na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Izvadite pizzu iz pećnice, dodajte pršut izrezan što tanje i opranu in osušenu rikulu.
I to je sve! Uzivajte!

15.11.2010. u 07:03 | 9 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>