PALENTA S GLJIVAMA



Oduvijek sam luda za kukuruzom i svim njegovim prerađevinama. Kukuruzni kruh i peciva su mi uvijek broj jedan na top listi, u palenti s jogurtom se uvijek ubijem da ne mogu disati, često klipove kuham doma, a u gradu kod pečenjara priuštim si pečeni, bez obzira na crne zube poslije! Palenta mi je omiljeni prilog uz raznorazne saftiće, ali najšečće, linijom manjeg otpora, posegnem za tijestom jer je brže gotovo. Šteta!
Ovo je jedan bezmesni receptić, a palenta je u prvom planu! Bar što se mene tiče!

Sastojci:
1 i pol šalica kukuruzne krupice
4 i pol šalice vode
dvije žlice ulja
sol
250 g šampinjona
50 g sušenih vrganja
sol, papar, peršin
2 režnja češnjaka
1 dl bijelog vina
parmezan

Priprema:

Vodu posolite, stavite u nju ulje i pustite da zavri. Onda polako dodajte kukuruznu krupicu, neprestano miješajući. Smanjite vatru, poklopite i uz povremeno miješanje kuhajte oko pola sata. Kada je palenta kuhana, prebacite je u neku pravokutnu ili kvadratičnu posudu (ja sam stavila u vatrostalnu). Dok se hladi, pripremite gljive. Sušene vrganje potopite vodom, ostavite da natapaju desetak minuta i dobro ocijedite. Šampinjone očistite i narežite na listiće. Na maslinovom ulju i maslacu pržite češnjak koji ste sitno narezali, zatim mu dodajte šampinjone i vrganje. Podlijte bijelim vinom i pirjajte 20-ak minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Posolite i popaprite, a na samome kraju dodajte i nasjeckani peršin.
Ohlađenu palentu narežite na kockice, zagrijte grill tavu i svaku kockicu ugrijte na tavi sa svake strane 2-3 minute. Preselite na tanjur, dodajte umak od gljiva, listiće parmezana i uživajte! Samo još salata i ručak je gotov!

Recept je moj doprinos ovomjesečnom krugu igre Ajme, koliko nas je!!, domaćica je Mihaela, a tema je kukuruz!

27.09.2010. u 16:20 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

DVOSTRUKO ČOKOLADNI KEKSI



Čim sam ove keksiće vidjela na Jubinom blogu, odmah sam znala da ću ih raditi. Recept možete vidjeti ovdje, ja sam ga se slijepo držala, samo sam kombinirala bijelu i crnu čokoladu (100 g bijele i 100 g crne). Moji su se keksići skroz spljoštili, daleko su od Jubinih debeljuškastih i napuhnutih, pojma nemam zašto. Ali bili su izvrsni i brzo su nestali, a to je najbitnije!

24.09.2010. u 10:33 | 4 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

MAČJE OČI



Već sam u prošlom postu najavila da sam radila i mačje oči. Opet kombinacija banane i čokolade, jedan od mojih omiljenih kolača iz djetinjstva. Recept je mamin.

Sastojci:
Za tijesto:
5 jaja
4 žlice šećera
2.5 žlice kakaa u prahu
1 žlica brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu:
3 jaja
150 g šećera
150 g čokolade
200 g maslaca
4 banane

Priprema:
Žutanjke tucite sa šećerom, dodajte im kakao, brašno i prašak za pecivo. Posebno istucite snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte u smjesu od žutanjaka. Veliki pleh (onaj od pećnice) obložite masnim papirom pa namažite tijesto u tankom sloju. Pecite na 170 stupnjeva oko 15 minuta. Pečeno tijesto iskrenite na masni papir koji ste posuli šećerom te dva duža kraja savijte prema sredini, kao roladu. Ostavite da se ohladi. Sada pripremite kremu. Na pari kuhajte jaja. šećer i čokoladu dok se krema ne zgusne. Ohladite je i umiješajte maslac koji ste dobro razradili mikserom, dok nije postao pjenast. Odvijte tijesto, premažite ga polovicom nadjeva i na oba duža ruba stavite banane. Opet rubove savijte prema sredini u roladu pa kolač i izvana namažite preostalom kremom. Dobar tek!

22.09.2010. u 08:50 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

ČOKOLADNA TORTA S BANANOM



Baš su mi dragi čokoladni kolači s bananom. Ovo sam radila prije nekoliko tjedana, a jučer sam pak radila mačje oči. Odlično mi se slažu banana i čokolada, a banana kolaču daje sočnost.
Recept za ovu tortu (ne mora biti u obliku torte) dobila sam od prijateljice, vrlo je jednostavan i brzo gotov!

Sastojci:
Za tortu:
250 g oštrog brašna
3 jaja
70 g kakaa u prahu
300 g šećera
2 žličice praška za pecivo
malo soli
2 banane
120 ml mlijeka
120 ml ulja
240 ml tople vode

Za premaz od čokolade:
220 g čokolade s visokim udjelom kakaa
200 ml slatkog vrhnja
20 g maslaca

Priprema:
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
Zajedno pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i kakao. Ostavite sa strane.
U drugoj posudi miksajte jaja, banane koje ste zgnječili vilicom, mlijeko vodu i ulje. Zatim suhe sastojke dodajte vlažnima i promiješajte. Ulijte u kalup i pecite oko 45 minuta. Zabodite čačkalicu da vidite je li gotovo.
Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim je izvadite iz kalupa. Pripremite čokoladni premaz. Čokoladu raskomadajte, a vrhnje i šećer zagrijavajte dok ne zavrije te ga izlijte po čokoladi. Moješajte dok se sva čokolada ne rastopi. Kada se ohladi, stavite u hladnjak na sat vremena, izvadite i miksajte nekoliko minuta. Namažite tortu premazom od čokolade. Možete je poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled. Ja sam je poslužila uz Ledov šlag koji obožavam!

12.09.2010. u 13:50 | 17 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

CLAFOUTIS S BOROVNICAMA



Najedanput mi se u hladnjaku našao višak borovnica, nešto sam kupila sama, nešto mi je dala mama, a nismo ih stizali sve pojesti svježe.
Onda sam za ručak napravila odličan teleći saft s borovnicama, a za desert je bilo ovo! Radila sam po Andreinom receptu koji možete vidjeti ovdje, samo sam ja umjesto ribizla i višanja stavila borovnice, naravno!

08.09.2010. u 19:50 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

LISNATO SA ŠLJIVAMA



Ovo je nešto vrlo brzo i vrlo jednostavno! Dobila sam nekoliko kila domaćih šljiva bistrica pa smo neke pojeli odmah, neke su išle u knedle, a dio sam zamotala u lisnato tijesto!

Sastojci:
250 g lisnatog tijesta
300 g šljiva bistrica
80 g mljevenih badema
3-4 žlice smeđeg šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Šljive očistite od koštica te ih narežite na manje komadiće. Pomiješajte ih s mljevenim bademima. Lisnato tijesto razvaljajte u pravokutnik. Ja sam u Lidlu otkrila odlično i jeftino lisnato tijesto koje je već razvaljano i dolazi na papiru za pečenje pa takvo tijesto još skraćuje postupak. Po dužini stavite smjesu od šljiva i badema, pospite smeđim šećerom i zarolajte. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Izvadite iz pećnice, ostavite da se prohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte!

02.09.2010. u 15:21 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?