uuhrta

nedjelja, 06.05.2018.

7. Međunarodni svibanjski susreti novinara, pisaca, diplomata


Prihvaćanjem Deklaracije završeni su 7. Međunarodnih svibanjskih susreta novinara, pisaca, diplomata i pridruženih u organizaciji Udrugre umirovljenika HRT-a,Umirovljenih novinara u Hrvatskom novinarskom društvu ,, Hrvatsko norveškog društva prijateljstva, Hotela Helios i Grada Staroga Grada na Hvaru te Jadrolinije na temu : MEDIJI I ISTINA koji su bili održani od 2. do 5. svibnja .
Izuzetnu pozornost polučli su Silvije Tomašević izlaganjem iz Vatikana, dr. sc. Ante Nazor iz Dokumentacijskog centra, Aldo Čavić iz povijesti u prilog istini 2402 godine Staroga grada, Slavko Cvitković o istini u sportu , dr.sc Tanya Dimitrova ,predsjedavajuća Diplomatskog kora EU i Veleposlanica Bugarske u Rh, mr.sc Marija Ištok Novak , prof Branka Starčević pa je jedan od zaključaka da o istini u medijima treba nastaviti govoriti i sve više pridonositi istinitom informiranju unatoć razvoju tehnologija i naročito digitalizacije.
Sudionici 7. susreta novinara, pisaca diplomata i pridruženih upozorili su brojnim analizama na temelju istraživanja koliko su prisutne dezinformacije pa su itekako opravdana nastojanja EU u prilog medijskoj pismenosti i naročito medijskom odgoju mladih u sklopu aktivnosti škola a i odraslih posebno aktivnom pristupu akademskih zajednica.

U ovoi naše vrijeme, kad informacija postaje roba koja donosi profit, ne smije biti dezinformacija, koju bi trebalo adekvatno sankcionirati
Zahvaljujući razumijevanju maestra Ive Lipanovića u sklopu Susreta gostovali su u kazalištu Staroga Grada na Hvaru uz posebnu organizaciju gradonačelnika Antonia Škarpe članovi HNK Split Antonija Teskera, Bože Jure Pešić i Tetyana Borščagivska s arijama iz Tijardovićevih opereta Mala Floramy i Splitski akvarel te opereta Franza Lehara Zemlja smiješka i Vesela udovica..
Zahvaljujući Dariju Juričanu proicirani su dokumentarci Gazda oTodoriću iKutli, a dobrovoljni prilozi posjetitelja darovani su Osnovnoj školi Petar Hektorović u Starom Gradu za novine koje pripremaju i izdaju učenici.

Slijedeći, 8. Susreti također će biti u prilog višoj razini medijskog prostora, u Starom Gradu na Hvaru u znak sjećanja in doprinosa Nikole Dominika Budrovića, koji je 1805 napisao i u Kralskom Dalmatinu objavio prvi tekst na hrvatskom jeziku, Jurja Biankinija, skoro pola stoljeća glavnog urednika zadarskog Narodnog lista, koji još uvijek izlazi, Petra Hektorovića i njegova Ribanja i ribarskog prigovaranja, ali i Božidara Novaka direktora Vjesnika i Ive Bojanića direktora Radio televizije Zagreb kakva prije njega nije postojala.

- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.