uskoplje

05.03.2011., subota

Putevima Uskopljana: preko Beške do Zagreba

Roditelji Luke Bilića odselili su iz Uskoplja u Bešku, u Srijemu, a on je, također, prije 20 godina morao napustiti Bešku. O njemu piše Garevački internet portal:


Da je moguće u Zagrebu još uvijek nešto proizvoditi, usprkos svim uvoznim lobijima, svjedoči jedan mali zagrebački obrtnik. Luka Bilić iz zagrebačkog naselja Sveta Klara ima proizvodni obrt „Lune“. Njegov nadimak je to iz djetinjstva, jer je Lune rođen u srijemskom mjestu Beška. Roditelji su mu se ondje doselili iz Uskoplja u BiH. Nažalost prije dva desetljeća i Luka Bilić je s obitelji morao bježati u Hrvatsku. Danas ima petero djece,četiri kćeri i sina, te je prije pola godine postao djed, a njegova supruga Snježana mlada baka.
U Beški sam dosta radio kod privatnika, kao tokar sam imao vlastitu radionu šest godina.Onda za Badnjak 1991. s obitelji bježim u Hrvatsku .Radio sam na održavanju u zagrebačkom „Pastoru“ dok nije propao. Uspio sam kupiti nekoliko strojeva, vlastitim sredstvima, bez kredita i započeo sam posao. Proizvodni obrt imam već pet godina, kazuje Luka Bilić dok namješta razne naprave u svojoj radioni.
Najpoznatiji proizvod iz ovog obrta je parkirna rampa. Služi da zabrani parkiranje blokadom parkirnog mjesta. Ideju za proizvodnju Luka Bilić dobio je od svojih kćerki i sina, koji uvijek imaju neke ideje. Tako je reklama za parkirne rampe završila u novinama i na Internetu. Lune je dobio svoju web stranicu, ali kćerke i sin pregledaju narudžbe, jer otac radi.
Nekada sam godišnje proizvodio do tisuću parking-rampi, ali danas znatno manje. Uz to strojno obrađujem pojedinačne serije, po narudžbi, na tokarskom stroju i glodalici. Dok ima posla-nema problema. Kriza je smanjila posao, trenutačno obrađujem razne djelove u manjim serijama. Sa birokracijom stvarno nisam imao problema, a porez redovito plaćam, pa nemam ni sa poreznicima, kazuje Luka Bilić.
Luka Bilić je hrvatski branitelj i sudionik „Oluje“. Uz to, nakon hrvatske „Oluje“ kod Pokupskog je kupio vikendicu sa malo zemlje. Staru hrastovu kuću je uredio, te često dođe na obalu Kupe. Lune je bio dva desetljeća lovac u Srijemu, sa osmijehom se sjeća lovačkih doživljaja i trofeja koji su ostali. Danas je samo ribolovac koji, nakon rada u svojoj radioni pobjegne na tihu obalu Kupe i uživa u prirodi. Malena Kupa ne može se usporediti sa velikim Dunavom, kraj kojeg je Lune odrastao. Važno je uživati u prirodi. (Za GIP piše Boris Ćavar)




- 23:10 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Linkovi

Lektira