uskoplje

28.06.2010., ponedjeljak

Eksplozija u Bugojnu: Privedene četiri osobe iz Uskoplja?

Čaušević na Facebooku ima sliku s porukom: Alah se sprema za pobjedu


Policija je u Gornjem Vakufu - Uskoplju privela četiri osobe koje se dovode u vezu sa jučerašnjom eksplozijom u Bugojnu, a za jednim se još traga, tvrdi dnevnik.hr, iako je ta informacija neslužbena.
Uhićen je Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu, piše sarajevo-x.com. On je, prema pisanju portala, pokušao pobjeći s mjesta događaja, ali je ubrzo uhićen te se nalazi u policijskoj postaji u Bugojnu gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.
Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač. Od ranije je poznat policiji, a navodno je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao lidera SDA Sulejmana Tihića. Najmanje još četiri osobe privedene su na ispitivanje. Bosanski mediji pišu kako je Čaušević pripadnik vehabija. Čaušević na profilu na Facebooku ima sliku s porukom: Alah se sprema za pobjedu.
Na očevidu iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega.
Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani šutnjom. Neslužbeno se saznaje da je planirao da digne u zrak policijsku postaju u trenutku kada se okupe svi policajci kako bi se dogovorili o mjerama sigurnosti vjerske manifestacije Dani Ajvatovica koja je završila jučer.
Federalni mediji navode da je Čaušević u vezi sa Rustempašićevom grupom optuženom pred Sudom BiH za terorizam.
Zabilježeno je da je Čaušević već bacao bombe na patrole mirovnih snaga u Gornjem Vakufu - Uskoplju. Sa kalašnjikovom je dolazio u srednju školu, a u trećem razredu srednje je izbačen iz škole i nikad ju nije ni završio. Po cijeli dan i noć provodio je vrijeme surfajući, pa je tako hakirao stranice index.hr, sarajevo-x, stranicu SDA itd. Već nekoliko godina ne klanja niti ide u džamiju. Ni po načinu života, ni po govoru, ni po imiđu, nije sličio vehabijama niti su mu društvo bili vehabije koji su mu još 2006. zabranili ulazak u njihove prostorije u Bugojnu

Hladna noć pred velike događaje...
Čaušević a profilu na Facebooku ima sliku s porukom: Alah se sprema za pobjedu. Citirao je i stih Johnnya Štulića “Hladna noć pred velike događaje, ne želim više da se sjećam”. Neki misle da je to najava napada.

- 07:50 - Komentari (44) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga

Linkovi

Lektira