uskoplje

26.02.2010., petak

Turistički razvoj doline Vrbasa

Implementacija Plana razvoja turističkih proizvoda...


U okviru projekta razvoja turizma gornje-vrbaske regije pod nazivom "Vrbas - udruženi turistički razvoj doline Vrbasa", koji financira Europska unija, jučer je u Bugojnu održan okrugli stol o temi "Implementacija Plana razvoja turističkih proizvoda".
Projekt već treću godinu implementiraju općine Bugojno, G. Vakuf - Uskoplje i Donji Vakuf, Turistička zajednica SBŽ-a i Županijski zavod za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa, u suradnji s konzultantima tvrtke Horwath Consulting iz Zagreba.
Sudionici okruglog stola istakli su da je riječ o veoma značajnom projektu s obzirom na to da se njime kreira održiva baza razvoja turističke ponude i ruralnog turizma na području koje, prema obavljenoj analizi, raspolaže jedinstvenim potencijalom, što je garancija dugoročnog razvoja triju lokalnih zajednica i SBŽ-a.
Realizacijom dosadašnjih aktivnosti učinjen je korak naprijed u pristupu sredstvima Europske unije, čiji su predstavnici obećali podršku i u nastavku implementacije projekta.
Rezultati postignuti kroz projekt "Vrbas - udruženi turistički razvoj doline Vrbasa" bit će promovirani u narednim mjesecima a u planu je i izrada web portala, koji će omogućiti pristup svim raspoloživim informacijama o turističkim potencijalima gornje-vrbaske regije. (Fena)



- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2010., četvrtak

Žestoke borbe južno od Uskoplja

Dogodilo se na današnji dan: 25.2.1943.


Na današnji dan, 25. veljače 1943. godine 3 - 4 kilometra južno od Uskoplja vođene su žestoke borbe između Nijemaca, koji su nadirali iz pravca Uskoplja, i partizana. Na tom dijelu front se privremeno stabilizirao, da bi dva dana kasnije, 27. veljače, iz pravca Bugojna pristigla njemačka 717. divizija i uključila se u borbe. S druge strane, bile su angažirane Sedma banijska divizija i 3. krajiška brigada, a Tito im je u pomoć poslao i 1. dalmatinsku brigadu. Njemačko zrakoplovstvo neprestano je napadalo njihove položaje.
Angažiranjem 717. divizije na ovom pravcu Nijemci su izvršili drugu izmjenu u planu operacije Weis-2 (Fall Weiß) i težište usmjerili prema Neretvi. Angažiranje 717. divizije prema Rami dovela je posljednjih dana veljače do krize kod partizana na crti razdvajanja prema Uskoplju, ali je general Liters ipak učinio grešku. Naime, da je ova divizija upućena preko Kupresa, Vukovskog i Ravnog neposredno bi ugrozila Centralnu bolnicu koja je bila u pokretu od Duvna prema Prozoru. Nasuprot tome, partizanske crte na prijevojima Raduše prema Rami bile su stabilizirane i sposobne izdržati i jače napade Nijemaca...
Foto: Prozor nakon bombardiranja
- 00:30 - Komentari (48) - Isprintaj - #

24.02.2010., srijeda

Stradao pješak

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 23. veljače 2010. godine, oko 12,50 sati, u ulici Gradska u Gornjem Vakufu - Uskoplju dogodila se prometna nezgoda u kojoj je vozač Ahmet Č. iz Bugojna, upravljajući teretnim vozilom marke „TAM“, registarskih oznaka 105-E-183 udario pješaka A.R., rođen 2007. godine iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.
U nezgodi je teže tjelesne ozljede zadobio pješak A.R. Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 13:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Elektroprivreda HZHB traži pripravnike

Posao...


Javno poduzeće“ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE HERCEG BOSNE„ d.d. Mostar, objavljuje oglas temeljem Odluke Uprave Društva broj:I-1795/10 od 18.02.2010.g. o prijemu više pripravnika na određeno vrijeme radi obavljanja pripravničkog staža. Između ostalog, prima se i jedan pripravnik s mjestom rada u Uskoplju.
Kandidati moraju imati završenu ekonomsku školu (SSS - 4. stupanj).
Pored ovoga, kandidatima iz Uskoplja vjerojatno će biti zanimljiva i mjesta u susjednim općinama, osobito Rami, pa cjelovit tekst oglasa za posao mogu vidjeti na stranicama JP EPHZHB.

- 07:55 - Komentari (22) - Isprintaj - #

23.02.2010., utorak

U Bistričkoj rici pronađeno beživotno tijelo Siniše Lovrića

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 22.02.2010. godine, oko 14,30 sati, nepoznata osoba je prijavila Policijskoj stanici Gornji vakuf - Uskoplje, da se na lokalitetu Bistričke rijeke, u neposrednoj blizini raskrižja prema planini Radovan, općina Gornji Vakuf - Uskoplje nalazi nepoznati muški leš. Na lice mjesta je upućena ekipa za očevid Sektora kriminalističke policije MUP-a Županije Središnja Bosna, javni tužitelj i doktor mrtvozornik, kao i Policijski službenici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno, koji su očevidom utvrdili da se radi o ubojstvu Siniše Lovrića, rođen 1965. godine iz Novog Travnika. Istraga je u tijeku.


- 10:20 - Komentari (38) - Isprintaj - #

20.02.2010., subota

Oprez u prometu

Kratka obavijest...


Na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf-Uskoplje zbog klizišta promet se odvija jednom trakom (km 14+400). Postavljena je prometna signalizacija, ali ipak vozači se pozivaju na oprez.
- 19:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

19.02.2010., petak

Sustich Vsopio, castello et contato

Dogodilo se na današnji dan: 19. veljače 1444.


Na današnji dan daleke 1444. godine aragonski kralj Alfonso V. izdao je povelju u kojoj je hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači potvrdio posjede, a među njima naveden je i utvrđeni grad Susid u Uskoplju (Sustich Vsopio, castello et contato). O Susidu je već bilo riječi na ovome blogu, pa da se ne bismo ponavljali kliknite na abecedarij... (06)


- 09:15 - Komentari (12) - Isprintaj - #

18.02.2010., četvrtak

Dvije škole pod istim krovom uskopaljska su stvarnost, ali i stvarnost BiH

Nemoguća provedba zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH...


Vlasti u županijama Središnja Bosna, Zeničko-dobojska i Hercegovačko-neretvanska, u kojima postoje "dvije škole pod jednim krovom", tvrde da ove škole neće biti ujedinjene do početka naredne školske godine, što je zatražio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH).
Ministrica obrazovanja Županije Središnja Bosna Greta Kuna istakla je da su "dvije škole pod jednim krovom", u kojima je zajednička administracija, a učenici podijeljeni, stvarnost BiH.
"Ako je Ministarstvo civilnih poslova BiH prihvatilo ovakav program, onda bi trebalo da bude prihvatljivo i za Parlament (FBiH). Namjera nam je da za svaku školu napravimo poseban objekat i da dvije škole pod jednim krovom budu izmještene pod dva krova",
istakla je Kuna, naglasivši da bi objedinjavanjem učenika bile napravljene megalomanske škole koje ne bi bile u skladu sa evropskim normativima i standardima.
- 13:30 - Komentari (71) - Isprintaj - #

17.02.2010., srijeda

Nakon neuspješne deblokade Sarajeva u prosincu 1992., Armija BiH je započela sukobe u Uskoplju u siječnju 1993. godine

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO Milivoj Petković tvrdi da se Armija BiH zbog nemogućnosti da deblokira Sarajevo i postigne pobjedu protiv Srba okrenula prema slabijem protivniku, odnosno bosanskim Hrvatima. Petković se poziva na ono što su mu u povjerenju rekli Alija Izetbegović i Mustafa Hajrulahović Talijan, a u svom iskazu, dakako, nije mogao mimoići ni Uskoplje....


Bivši načelnik Glavnog stožera HVO Milivoj Petković u nastavku svjedočenja u svoju obranu tvrdi da se HVO nije pripremao za rat sa Muslimanima u Bosni i Hercegovini. Kao potvrdu, obrana je priložila Petkovićev intervju "Večernjem listu" povodom odlaska iz BiH u kolovozu 1994. godine, u kojem je rekao da je HVO ostvario veće pobjede u sukobu sa Srbina nego sa Muslimanima, pošto se "nije ni pripremao za sukob sa Muslimanima". Petković je danas dodao da je HVO naprotiv "poticao" da se Muslimani i Hrvati ujedine i zajedničkim snagama potisnu napade srpskih snaga.
Sukob širih razmjera između Hrvata i Muslimana je, po Petkoviću, započeo nakon pokušaja deblokade Sarajeva u prosincu 1992. godine. Armija BiH se nadala da će ta operacija, ukoliko uspije, dovesti do "prekretnice rata" i "diktirati" pregovore u Ženevi. Budući da je operacija bila neuspješna Armija BiH je tražila "bilo kakav način" da dođe do pobjede i onda se okrenula prema Hrvatima. "Tako su počeli sukobi", tvrdi Petković.
U prilog svojim tvrdnjama Petković navodi da mu je Alija Izetbegović na sastanku u Jablanici 14. prosinca 1992. godine - tražeći pomoć u opremi i naoružanju za deblokadu Sarajeva - rekao da očekuje "veliku pobjedu koja će odjeknuti". On tvrdi da mu je zapovjednik Prvog korpusa Armije BiH Mustafa Hajrulahović Talijan tada rekao da "neće biti dobro ni za Armiju BiH ni za HVO" ako operacija deblokade propadne.
Neuspjeh operacije deblokade Sarajeva koja je provedena 22. prosinca 1992. godine je, po Petkovićevim riječima, doveo do sukoba između zapovjednika Armije BiH koji su krivnju za neuspjeh prebacivali jedni na druge. Zaključujući da su Srbi za njih "prejaki" pripadnici Armije BiH su se, kaže Petković, okrenuli prema slabijima, odnosno Hrvatima.
Za takve namjere Armije BiH, tvrdi Petković, HVO je saznao i iz svojih obavještajnih izvora već početkom 1993. godine. On tvrdi da mu je Talijan to potvrdio u lipnju 1994. godine, prilikom susreta u njegovom stanu u Sarajevu.
Armija BiH je, po ovoj Petkovićevoj teoriji, u siječnju 1993. godine započela sukobe u Uskoplju, a potom i u Busovači. Ti su sukobi brzo zaustavljeni, ali su uslijedili novi napadi u ožujku i travnju 1993. godine na području Konjica. Osim spomenutih izjava Izetbegovića i Talijana, koji više nisu među živima, Petkovićeva obrana nije ponudila druge dokaze za ovakve tvrdnje

- 15:15 - Komentari (42) - Isprintaj - #

Križni put Miroslava Radića

Dašak Uskoplja na Kvarneru...


I.POSTAJA: ISUSA OSUĐUJU NA SMRT
Isus pred smrću ostaje miran jer on zna da smrt nije kraj. Pitamo li se mi o smrtima još nerođene djece, starcima koje prije vremena ubijaju, ti lažni gospodari života. A duhovna smrt? Primjećujemo li duhovne mrtvace oko sebe? Imamo li vremena dati im zraku nade i pomoći im izići iz duhovne tame, ili svjesno il' nesvjesno pomažemo njihovom umiranju. Isus nas doduše poziva na umiranje grijehu, umiranje oholosti, umiranje egoizmu... da bismo već sada živjeli život u punini, da bismo živjeli s Njim jer on je Život. (Usp. Iv 14, 6)

Gornji tekst dio je križnoga puta, što ga je napisao riječki Uskopljanin Miroslav Radići objavio na web stranicama riječke nadbiskupije. Posebnu vrijednost za nas predstavlja činjenica da je Radić svoj križni put obogatio slikama Slavka Šohaja iz uskopaljske crkve, pa mi, evo, na prvi dan korizme, sa zadovoljstvom skrećemo pozornost na njega.
- 11:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Križni put Miroslava Radića

Dašak Uskoplja na Kvarneru...


I.POSTAJA: ISUSA OSUĐUJU NA SMRT
Isus pred smrću ostaje miran jer on zna da smrt nije kraj. Pitamo li se mi o smrtima još nerođene djece, starcima koje prije vremena ubijaju, ti lažni gospodari života. A duhovna smrt? Primjećujemo li duhovne mrtvace oko sebe? Imamo li vremena dati im zraku nade i pomoći im izići iz duhovne tame, ili svjesno il' nesvjesno pomažemo njihovom umiranju. Isus nas doduše poziva na umiranje grijehu, umiranje oholosti, umiranje egoizmu... da bismo već sada živjeli život u punini, da bismo živjeli s Njim jer on je Život. (Usp. Iv 14, 6)

Gornji tekst dio je križnoga puta, što ga je napisao riječki Uskopljanin Miroslav Radići objavio na web stranicama riječke nadbiskupije. Posebnu vrijednost za nas predstavlja činjenica da je Radić svoj križni put obogatio slikama Slavka Šohaja iz uskopaljske crkve, pa mi, evo, na prvi dan korizme, sa zadovoljstvom skrećemo pozornost na njega.
- 11:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Rođendan uskopaljskog Napretka

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan daleke 1906. godine u Uskoplju je osnovana podružnica hrvatskog potpornog društva Napredak. Ova podružnica je s većim ili manjim uspjehom djelovala 43 godine, sve do 1. travnja 1949. godine, kada je likvidaciona komisija (Ivo Sunarić, Jure Begić i Alojz Benac) konstatirala da svoje djelovanje obustavljaju svi organi i ustanove HKD Napredak, a među njima, dakako, i uskopaljska podružnica.
Rad podružnice HKD Napredak u Uskoplju obnovljen je 30.12.1990. godine. Za prvog predsjednika obnovljene uskopaljske podružnice izabran je Nikola Milić, a za dopredsjednika Rade Kvesić. Zvonimir Fontana izabran je za tajnika, Ludmila Kovačević za rizničarku, dok su odbornici postali Ivan Bašić, Ivan Šarić, Ivan Kraljević, Janja Barnjak i David Perić.

- 09:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.02.2010., utorak

Opet o termoelektrani na Humcu

Sve ispočetka...


Trakavica oko termoelektrane koja bi se trebala graditi na granici između uskopaljske i bugojanske općine, nazvane Termoelektrana Bugojno, nastavlja se. Na svojoj jučeršnjoj sjednici, održanoj u Mostaru Vlada FBiH usvojila je odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje prioritetnih elektroenergetskih objekata, a radi se o šest termoelektrana (među kojima i Termoeletrana Humac), 16 hidroelektrana i šest vjetroelektrana.
Nositelji aktivnosti pripreme i realizacije izgradnje ovih objekata su dvije elektroprivrede, a po riječima ministra Heće, hidroelektrana i vjetroelektrane nastojat će se graditi isključivo sredstvima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB, dok bi se, javlja Fena, za izgradnju termoelektrana tražili strateški partner jer se radi o iznimno skupim projektima.
Hećo je dodao da bi već nakon energetskog foruma, koji će se održati u prvoj polovici ožujka ove godine, mogao objaviti javni poziv za pronalazak strateških partnera.
Kada je u pitanju protivljenje pojedinih lokalnih zajednica izgradnji novih elektroenergetskih objekata, prije svega termoelektrana, Hećo je kazao kako s tim ljudima treba popričati i objasniti im što će se zapravo graditi.
-Ne želimo stare već najmodernije tehnologije. Trebalo bi te ljude odvesti u Njemačku ili Švicarsku i pokazati im o čemu se zapravo radi i onda sigurno neće biti protivnika tih projekata. To su postrojenja koja nose razvoj lokalne zajednice i one će procvjetati-,
naglasio je Hećo.

- 10:15 - Komentari (16) - Isprintaj - #

15.02.2010., ponedjeljak

Stipendije

Last minute ...


Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima i studentima za školsku i akademsku godinu 2009./2010.
Stipendije su namijenjene studentima i učenicima pripadnicima hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske, a koji imaju boravište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj u trajanju do najviše pet (5) godina, koji upisuju ili nastavljaju redovnu srednju školu u Republici Hrvatskoj ili koji upisuju ili nastavljaju redovni preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij.
Rok za podnošenje prijava je do 18. veljače. Sve potrebne informacije u vezi s ovim natječajem možete potražiti na službenoj internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.
(www.mvpei.hr)


- 08:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.02.2010., subota

Zlatna harfa u Gromiljaku

Kratka vijest


Ovogodišnji domaćin Zlatne harfe je župa Gromiljak, a vrijeme održavanja subota, 5. lipnja 2010. godine. Ta odluka, uz detaljan program održavanja, donijeta je u Gromiljaku, 4. veljače o.g. na drugoj sjednici za održavanje Zlatne harfe 2010..
Na harfi će sudjelovati jedanaest župa: Kreševo, Kiseljak, Banbrdo, Gromiljak, Fojnica, Brestovsko, Busovača, Bugojno, Skopaljska Gračanica, Bistrica i Uskoplje. Tema za ovogodišnju harfu je godina svećenika. Budući da je 2011. godine 100-ta obljetnica rođenja maestra fra Nenada Dujića, na programu će biti izvedena djela ovog velikana liturgijske glazbe.
Foto: Detalj s prošlogodišnje Zlatne harfe, održane u Uskoplju
- 23:15 - Komentari (7) - Isprintaj - #

11.02.2010., četvrtak

Teška prometna nezgoda u Duratbegović Dolcu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Amel T. (20) iz Draževa Dolca kod Gornjeg Vakufa - Uskoplja poginuo je u teškoj prometnoj nesreći koja se sinoć oko ponoći dogodila u mjestu Duratbegović Dolac na magistralnom putu Gornji Vakuf - Uskoplje - Bugojno. Dok je upravljao vozilom marke BMW nesretni mladić je sletio s kolovoza u obližnji Vrbas, a nalazio se u društvu svojih prijatelja i susjeda čiji su inicijali A.H., S.C. i A.B., koji su tom prilikom ispali iz vozila.

Prema informaciji iz MUP-a ŽSB teže povrede zadobio je S.C. koji je nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja Gornji Vakuf - Uskoplje prevezen u Kantonalnu bolnicu Travnik.

Uzroci ove teške saobraćajne nesreće bit će poznati nakon što se završi uviđaj koji je u toku.

Tijelo poginulug mladića izvučeno je iz Vrbasa jutros oko 04.00 sati.

- 11:55 - Komentari (47) - Isprintaj - #

Prva sveta misa u bistričkoj župi

Dogodilo se na današnji dan


Prema svjedočenju prvoga bistričkoga župnika vlč. Zvonimira Blažuna, na današnji dan, 11. veljače 1931. godine u novoosnovanoj župi Bistrica kod Uskoplja, u drvenoj kapeli, slavljena je prva sveta misa. Bilo je to na blagdan Gospina ukazanja u Lurdu. Kapela je, prema svjedočenju Blažana Barnjaka, napravljena za tjedan dana od drvene građe, koju je odobrio i župi Bistrica darovao upravitelj pilane poduzeća Ugar s Trnovače.
Župnu zaštitnicu, sv. Tereziju od Djeteta Isusa predložio je župnik Blažun, a puk prihvatio. Župnik također svjedoči da su, prije njegova dolaska, osigurani minimalni uvjeti za funkcioniranje župe, koja je obuhvaćala pet sela, odnosno "160 kućnih starješina" (Škegro).
Foto: Groblje Dočić u Vilić Polju
- 08:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Petnaest godina Hrvatske uzdanice

Dogodilo se na današnji dan



Na današnji dan, 11.2.1995. godine osnovana je kulturna udruga Hrvatska uzdanica. Tim povodom s wikipedije, uz male dopune, prenosimo tekst o njoj:

Hrvatska uzdanica Uskoplje je udruga građana osnovana 11. veljače 1995. godine radi "čuvanja, promicanja i širenja hrvatske kulture i duhovnosti uskopaljskog kraja i uopće odgojno-obrazovnog rada, pomoći nadarenim i siromašnim đacima i studentima i njihova stipendiranja, kulturno-umjetničkog rada" itd.. Iako je polje rada Hrvatske uzdanice iznimno široko, ona je u ovih 11 godina svoga postojanja postala prepoznatljiva prije svega po svojoj izdavačkoj djelatnosti. Do sada su u izdanju Hrvatske uzdanice objavljeni sljedeći naslovi:

- Ante Škegro: Uskoplje I. Uskoplje na Vrbasu od prapovijesti do kraja austro-ugarske uprave, (monografija) 1996.

- Nevenka Budimir - Nada Plejić- Josip Kolak: Prosinac pozdravlja Uskoplje, (pjesme), 1997.

- Josip Mlakić: Puževa kućica, (kratke priče), 1997.

- Ante Šarić: Tko je kršćanin, (članci), 1999.

- Milan Bešlić: Bugojno i okolina, 1999.

- Petnaestorica, Zbornik književnih radova autora rođenih u Skopaljskoj dolini, 2000.

- Stjepan Džalto: Spaljeno ognjište (kratke priče), 2000.

- Ante Škegro i dr.: Ruža na vjetru, Župa sv Male Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici na gornjem Vrbasu (monografija), 2003.

- Hrvati Uskoplja - okolnosti i perspektive (Zbornik radova s istoimenog Okruglog stola)

- Janja Mikulić: Magdalena popravlja svijet (priče za djecu), 2005.

- Janja Mikulić: Ana Trepavičarka (priče za djecu i mladež), 2005.

- Janja Mikulić: Pozdravi sve (pjesme), 2006.

- Ivo Zeko: Miš i slon i druge basne (priče za djecu), 2008.

- Ivan Grubešić: Iskre Života (pjesme), 2009.

Pored toga Hrvatska uzdanica prva je objavila seriju razglednica postratnog Uskoplja. Za knjigu su vezane i brojne druge akcije Hrvatske uzdanice. Tako Uzdanica od školske godine 1997./98. do danas svim odličnim učenicima petog do osmog razreda osnovne škole, te odličnim učenicima u svim razredima srednje škole poklanja knjigu, a brojne knjige darovala je i za župnu knjižnicu u Bistrici, te knjižnicama u osnovnoj i srednjoj školi u Uskoplju. Još 1999. godine Hrvatska uzdanica pokrenula je inicijativu za osnutak Gradske knjižnice, no, ta inicijativa nije naišla na pozitivan odjek tadašnjih općinskih struktura vlasti u Uskoplju. Hrvatska uzdanica je organizirala brojna predstavljanja knjiga, niz tribina, te okrugle stolove od kojih su neki bili veoma uspješni. Od 2000. godine tradicionalno se u lipnju održavao Festival Uskopaljske krijesnice kojega također organizirala Hrvatska uzdanica. Naravno, popis akcija koje je u 15 godina svoga postojanja pokrenula Hrvatska uzdanica time ne završava. Svakako je potrebno spomenuti i njenu djelatnost na humanitarnom polju (akcija Uskrs i siromašnima, te brojne pojedinačne akcije pomoći), izgradnja i uređenje križnoga puta prema Bošnjakovu groblju, inicijativa za očuvanje Radio postaje Uskoplje, inicijativa za zaštitu Crkvina, inicijativa za osnutak studentske udruge...

- 07:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.02.2010., srijeda

Umjesto preko Broda i Zenice, plin u Uskoplje iz pravca Splita i Bugojna

Zbog nedobijanja odgovora iz Republike Srpske, vjerojatna nova trasa plinovoda...


Poduzeće za proizvodnju i transport plina BH-Gas Sarajevo razmatra izgradnju plinovoda od Splita preko Imotskog i Bugojna do Travnika s odvojkom za Mostar, odnosno za Hercegovačko-neretvansku županiju, jer bi to omogućilo ulazak plina u BiH iz još jednog smjera.
Naime, još prije dvije godine Vlada Federacije BiH usvojila je zaključak kojim se plinovod Zenica-Travnik proglašava projektom od interesa za Federaciju, u sklopu programa prioritetnih razvojnih projekata u Federaciji.
Vlada je tada dala suglasnost da BH Gas d.o.o. Sarajevo pokrene aktivnost osiguranja kreditnih aranžmana kod Europske banke za obnovu i razvoj, radi realizacije financiranja ove dionice plinovoda. Riječ je bila o prvoj fazi projekta plinofikacije Srednjobosanske županije koja je predviđala plinovode i na relacijama Travnik - Uskoplje i Travnik - Jajce. Time se je planiralo osigurati mogućnost uvođenja prirodnog plina u sve sektore potrošnje na ovom području.
Urađena je i studija za izgradnju plinovoda Brod – Zenica, ali već tri godine čeka se odgovor nadležnih iz Republike Srpske. Ukoliko ga uskoro ne dobiju, u BH-Gasu ozbiljnije će prići ideji koja je alternativa za mogući novi ulaz opskrbe BiH prirodnim plinom, to jest pravcem Split - Bugojno.
Hrvatska tvrtka Plinacro trebala bi najvjerojatnije sljedeće godine završiti plinovod do Splita, a uzimajući i Jadransko-jonsku inicijativu koja je još uvijek aktualna, BH-Gas će u ovoj godini trasu od Splita preko Bugojna dodatno analizirati.


- 09:30 - Komentari (94) - Isprintaj - #

Hrvatski logoraši javite se!

Glasine o poništenju invalidnosti nisu točne...


Hrvatska Udruga logoraša domovinskog rata u Županiji Središnja Bosna obavještava bivše hrvatske logoraše koji još nisu predali dokumentaciju radi podnošenja tužbi za obeštećenje, da što hitnije podnesu istu, jer glasine koje su se proširile o poništenju rješenja invalidnosti nisu točne.

Naime, neka ranije poništena rješenja povučena su od strane Federalne inspekcije, a na zahtjev Federalnog ministarstva branitelja.

- 07:00 - Komentari (57) - Isprintaj - #

02.02.2010., utorak

Male šanse za nadoknadu štete od poplave

Ako građanima bude što i isplaćeno, bit će to kap u moru...


Općinske komisije za procjenu šteta, nastalih zbog poplava početkom siječnja u Federaciji BiH, često izbjegavaju izaći na teren procjeniti štetu. Isplata naknada članovima komisija, te nezadovoljstvo građana zbog nemogućnosti naplate štete najčešći su razlozi zbog kojih komisije jednostavno bježe od svojih obaveza"
Izjavio je to Zdenko Tadić, direktor Uprave Civilne zaštite Tuzlanske županije, a stanje nije nimalo drukčije ni u Županiji Središnja Bosna, gdje je i utvrđena najveća šteta.
Iz općina i županijskih uprava Civilne zaštite naglašavaju kako je teško očekivati da će štete građanima biti nadoknađene jer u budžetima za to nema novca. Kažu kako se ne nadaju ni velikoj pomoći do Federacije BiH.
U Županiji Središnja Bosna općinske komisije nisu završile procjenu štete, ali prema preliminarnim podacima ona iznosi oko 15 miliona KM.
Najviše štete naneseno je općini Jajce i iznosi više od 9,5 miliona KM. Prema procjenama županijske uprave Civilne zaštite, šteta u Gornjem Vakufu - Uskoplju iznosi oko tri miliona KM, u Bugojnu više od 1,2 miliona KM, a u Donjem Vakufu oko 600.000 KM. Uništene su kuće, putevi, mostovi, vodovodna i kanalizacijska mreža, poljoprivredna zemljišta...
Za sanaciju najprioritetnijeg Vlada ŽSB je osigurala 110.000 KM za ove četiri općine, a 90.000 KM iz proračunskih rezervi za sanaciju šteta u ostalim općinama. Izvještaj s preliminarnim podacima proslijeđen je i Vladi FBiH, jer se jednostavno sumnja u nadokandu štete iz županijskog proračuna.
Bilo kakvu naknadu nikako ne trebaju očekivati osobito građani koji su nelegalno izgradili kuće.

- 12:30 - Komentari (20) - Isprintaj - #

01.02.2010., ponedjeljak

Opljačkana benzinska crpka

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 31. siječnja 2010. godine, oko 02,30 sati, djelatnik benzinske crpke „Mega“, koja se nalazi u mjestu Pavić polje, općina Gornji Vakuf - Uskoplje je prijavio Policijskoj stanici Gornji Vakuf - Uskoplje, da je oko 2,20 sati, na navednoj crpki počinjeno razbojništvo. Dvije nepoznate muške osobe su uz prijetnju počinile premetačinu, a potom otuđile određenu sumu novca.
Očevid su obavili istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 13:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Opis bloga

Linkovi

Lektira